van een heremiet in zijn gewonde ziel, houdt evenveel van ‘la grande toilette’, als van den doodskop. Laten we niet vergeten dat hij als een zijner jeugd-idealen gekoesterd had de idee: ‘Paus of acteur wil ik worden’. Hij was in zijn uitbeelding beide persoons-verbeeldingen. Deze soms gedrochtelijke denker, die u aanstaart met de geel-lichtende oogen van den heimvollen dooden-vogel, als van een verdoemd peinzer, gecataleptiseerd door bovenaardsche machten, kan plots wel eens een vochtigfijn knipvlies over zijn oogen trekken, dat ons doet huiveren. Maar zijn lachen, schreien, klagen, spotten en vernielen is zoo dikwijls de onpersoonlijke lach, traan, spot- en vernielzucht van den uitbeelder, den dramaturg. Wel heeft hij alles op zijn hévigst doorleefd, en is het nevrotische zielsleven van Frankrijk tusschen 1830 tot '60 het meest ongeschonden in hèm weerspiegeld, maar toch ook Baudelaire had zijn ontzaglijke vreugden, geestelijke genieting en exaltatiën, tot zelfs in de vloekende somberheid waarmee hij zijn levens-walg uitzong.
Verder treffen we aan: Sonnetten van Hélène Lapidoth, eene novelle van Streuvels, en de gewone rubrieken van Van Nouhuys, waarin de criticus het deze maal heeft over Jacob Isr. De Haan's boek: Pathologiën.
Elseviers Maandschrift opent met een rijk artikel over den schilder Willem De Zwart. Twee bijdragen van Vlamingen: van Lode Baekelmans, eene novelle ‘De teerhartige Sinjoor’, die bewijst dat het talent van den schrijver een kenteringstijd beleeft; van K. van de Woestijne het vervolg van ‘De Kuische Suzanna’, een reeks schoone verzen.
In het Maart-nummer van het zeer belangrijke Tijdschrift voor Wijsbegeerte lezen we merkwaardige opstellen over Wetten der toonkunst in het licht der Idee door Ester vas Nunes, het Ontologisch Godsbewijs door I.H. Grondijs, Hegel en onze tijd door J. Hessing, die op zeer eigenaardige wijze de toenemende belangstelling in Hegel's leer verklaart en wettigt.
Behalve de vervolgen van Het Evangelie door G.J.P.J. Bollaud, Leo en Gerda van Dr AE.W. Timmerman, de Wonderlijke Avonturen van