nadenken brengen; het gaat hier namelijk over de kwestie, dat naast de kwantiteit ook de kwaliteit der jonggeborenen een belangrijke factor is. - Natuurlijkerwijze raakt hij dan het punt aan der ‘Puericultuur’. In één woord een hoogst interessant artikel - Over de ‘Nobelprijs voor letterkunde’ wordt ons een en ander ontsluierd; Oscar Levertin velde over de Nobel-Academie het volgend oordeel: ‘In het buitenland weet men niet, dat deze Academie, aan wien de uitvinder van het dynamiet wegens onbekendheid met den werkelijken toestand, de aesthetische rechtspraak opdroeg, voor het grootste gedeelte bestaat uit grijsaards, die ongetwijfeld zeer verdienstelijk zijn in andere opzichten, maar die met de literatuur even weinig te maken hebben als bisschoppen met de edele danskunst of wijsgeeren met het maken van vuurwerk’.
De Gids levert ons nogmaals een vervolgstuk van het echtpaar Scharten-Antink ‘Een huis vol menschen’ roman uit het Parijsche leven, die weldra in de ‘Nederlandsche Bibliotheek’ van Simons zal worden uitgegeven.
Potgieter, de stichter van De Gids, wordt, naar aanleiding van den herdenkingsdag zijner geboorte, (in Juli a.s. wordt het eeuwfeest gevierd) door J.N. Van Hall, Mr. Quack, Groenewegen, A. Van Schendel en G. Busken Huet herdacht. Het meeste trof ons ‘Potgieter en de romantiek’ door Van Schendel. ‘Alleen in Potgieter, den rustigen werker, herkent men dikwerf verbaasd, temidden zijner in eerbiedwekkende zelfbeheersching, die diepere warmte welke de droomen noodig hebben om te ontkiemen en tot levende beelden te groeien. De verhalen en schetsen lezende ziet men de tafereelen deugdelijk beschreven, maar door tusschenvoegingen en opmerkingen hoort men steeds den auteur causeeren, tot men plotseling een beeld, niet beschreven doch klaar gevormd in een klaren stijl, zoo waarachtig levend heeft aanschouwd, dat men zeker weet dat hier de onbewuste ver-