Bij de platen.
Port Arthur gedurende het bombardement. -
Weer een droefaangrijpend tafereel uit den Russisch-Japanschen oorlog, die minder tot het hart en de verbeelding spreekt dan bij voorbeeld de oorlog van Engeland tegen de Boeren, omdat hij gevoerd wordt door partijen, die geen van beiden onze bijzondere sympathie hebben, in een uithoek der wereld, - maar daarom niet minder verschrikkelijk en bloedig bovenal.
Port Arthur, de sleutel van het Russisch bezit in Oost-Azië, de eenige uitmuntende oorlogshaven, daar Wladiwostock een groot deel van het jaar door het ijs is ingesloten, - waarop Japan reeds tijdens den oorlog met China vlaste, maar dat het zich, schoon overwinnaar, door Rusland zag ontnomen. Daarom was het voor de Japansche vaderlandsliefde, die in chauvinisme voor geen Fransche onderdoet, een eereplicht, Port Arthur te nemen en zoo de Russische heerschappij in Azië in haar hartader aan te tasten.
Reeds onmiddellijk na de eerste zegepralen ter zee ging de Japansche vloot tot het bombardement over en wierp bij tusschenpoozen haar moordend lood over de veege stad. Zulk een tafereel stelt de afbeelding in dit nummer voor. Honderden granaten doorklieven het luchtruim, hier de soldaten neervellend op hun post, ginds gebouwen in brand stekend, overal schrik verspreidend onder de bevolking.
Het is een grootsch schouwspel, maar ontzettend, en zulk een tafereel toont met schrikbare klaarheid aan, hoe ondanks arbitrage-hoven en vredescongressen de wereldvrede vooreerst nog wel een vrome wensch zal blijven.