Typen uit Macedonië en Oud-Servië. -
De reis, op het einde van het vorig jaar door den Russischen minister van Buitenlandsche Zaken, graaf Lamsdorff, naar de hoven van Bulgarije, Servië en Oostenrijk ondernomen, had ten doel, den vrede en de rust op het Balkan-Schiereiland te handhaven. Servië en Bulgarije werd op het hart gedrukt, zich te onthouden van het aanmoedigen der Macedonische troebelen, en met Oostenrijk werd afgesproken, dat de beide groote mogendheden, die bij de gebeurtenissen in den Balkan het meeste belang hebben, geen heropening van de netelige Oostersche kwestie zouden dulden.
de gouverneur van curaçao, jhr. de jong van beek en donk, op weg naar de kathedraal tot bijwoning van het ‘te deum’ ter viering van 's pausen jubile.
Het uitstapje en de bemoeiingen van den Russischen diplomaat hebben intusschen niet kunnen voorkomen, dat het in den Balkan voortdurend gist, dat moord, brandstichting en plundering er aan de orde van den dag zijn, en dat ieder oogenblik een nieuwe uitbarsting van den politieken vulkaan te wachten is.
Nu dus de Oostersche kwestie weer een question brûlante is geworden, zullen de lezers ongetwijfeld met belangstelling kennis maken met eenige typen uit de streken, die het brandpunt zijn der beweging: Macedonië en Oud-Servië, waar de christelijke bevolking van allerlei nationaliteit en geloof in voortdurende botsing is met den erfvijand, den gehaten Turk.
In Oud-Servië, de streek, begrensd door Bulgarije, Servië, Bosnië, Montenegro en het Turksche gewest Albanië, ligt de oude vesting Prizren, een stad van 50.000 zielen, met de meest bonte bevolking. Daar wonen Turken, katholieke en Mohammedaansche Albaneezen, christelijke en Mohammedaansche Serviërs, Zinzaren en Zigeuners. Van dit volkenmengelmoes geeft onze afbeelding een Mohammedaanschen Albanees en jonge, christelijke Servische meisjes in Zondagskleedij te zien. De bazaar van Prizren telt 1500 afdeelingen, waar bijzonder mooie handwerken van zilverdraad en prachtige wapens te zien zijn. Prizren is ook voor den geschiedkundige van groote beteekenis, daar het eenmaal de zetel der Servische koningen was. Ten zuidoosten van Prizren ligt een slotruïne, die in den volksmond Dusanovgrad (slot van Dusan) genoemd wordt en door czaar Stephanus Dusan omstreeks 1340 moet gebouwd zijn.
Een zeer zonderlinge dracht hebben de vrouwen van Boekovo, een dorp in de nabijheid der aanzienlijke stad Monastir, waar in de oudheid de stad Herakleia Lynkestis stond, wier bouwvallen thans nog bij Boekovo te zien zijn.
Verder vertoont onze afbeelding een Servischen boer uit Gostivar, een dier stugge, stoere mannen, wier voorouders nooit anders dan strijd met den Turk gekend hebben: nu eens overwinnaar, dan weer overwonnene. Ook het tegenwoordig geslacht verlangt naar den strijd met de gehate Mohammedanen, en al de diplomatie der Russische en Oostenrijksche staatslieden zal op den duur niet kunnen verhoeden, dat de strijd opnieuw ontbrandt.