statie, het volheerlijk einde van den langen lijdensweg, op het oog.
De kalme rust, waarover reeds het licht der naderende Verrijzenis zijn glanzen schijnt te spreiden, stemt tot bewondering en godsvrucht. De strijd des grooten Lijders is volstreden: kalmte op het gelaat van den Godmensch; teedere, Hem verheerlijkende en dienend eerende zorg - niet verhinderd door de diepe smart om het aanschouwde en meegeledene groote lijdenstreurspel - kenschetst's Heeren lieveling Joannes en den thans niet meer bevreesden Nikodemus, die hun Meester de laatste eere bewijzen.... Diens graf is reeds vol eere en glorie!
veertiende kruisweg-statie in de kerk te waubach.
De H. Maagd, de handen saamgevouwen, met smart, maar ook bewondering voor den grooten Verwinnaar van lijden en dood, haar Zoon, op het schoon, zedig gelaat!
In overeenstemming daarmede breekt de glorie der opstanding reeds door op het schilderwerk, dat de paneelen ter weerszijden van deze statie te aanschouwen geven: de verrijzenis van den Eerstgeborene onder de dooden.
paters cisterciënsers, na volbrachten landarbeid op weg huiswaarts.
Deze Kruisweg, een werk, dat de firma Kästelijn en Kühnen te Sittard wederom eer aandoet, onderscheidt zich door deze eigenaardigheid, dat elk der fraaie statiën in witten Migné-steen gebeeldhouwd, met geschilderde paneelen kan gesloten worden, die, als ze openstaan, aan elke statie den vorm van een triptiek geven en waarop de kunstenaar zich geheel van het werk des beeldhouwers doordrongen toonde. Ze zijn dan ook geheel in overeenstemming met de tafereelen van het lijden, die de verschillende statiën te aanschouwen geven, aangebracht. De groepen en de teekening van alle geschilderde beelden zijn eigen ontwerp van de kunstlievende firma, wat de waarde en de verdiensten niet weinig verhoogt.
A.J.A. Flament.
Maastricht.