Versierde eieren bij verschillende volken.
Onze suikerbakkers weten zeker heel mooie en vooral bij de jeugd zeer geliefde eieren van suiker en chocolade te vervaardigen, maar onder artistiek oogpunt kunnen ze toch niet halen bij de versieringskunst, vooral door de Oostersche volken op natuurlijke eieren toegepast.
Zoo is de Koptische kerk te Kaïro met struisvogeleieren versierd. Voor het hoogaltaar hangen zes zilveren lampen en boven elk van deze een struisenei. De Grieken hangen in hun kerken heele guirlandes van versierde eieren op.
In Mohammedaansche landen vindt men dergelijke eieren eveneens, bij voorbeeld in de grafmoskee Kait Bey te Kaïro. Daar hangen ze voor het altaar in een metalen omhulsel aan een zilveren draad van het gewelf af. Ook op andere plaatsen hangen ze aan een zijden draad of aan een houten staafje naar beneden.
In het Oosten zijn de struisvogeleieren in hun natuurlijken vorm of versierd een zeer gezocht handelsartikel. Het groote struisenpark te Matarieh bij Kaïro levert er een massa, maar er komen er vele uit Somali-land en uit Soedan.
Zulk een ei uit Soedan bevindt zich in het Museum of Art te Detroit. Het is licht roomkleurig en met ingekraste, ruw uitgevoerde voorstellingen van menschen en dieren bedrukt. De figuren zijn wit en zwart geschilderd (Fig. 1).
Een lichtbruin gekleurd Egyptisch ei uit dezelfde verzameling vertoont allerlei Nijltafereelen. Een ander, door een kunstenaar te Kaïro uitgevoerd, (Fig. 2) bevat verschillende figuren, die gelijken op de onlangs in graven ontdekte schilderijen. Aan beide uiteinden is het in natuurkleur gehouden ei met krullen en ornamentale lijnen versierd.
De parel der verzameling is een met Koran-spreuken bedekt ei uit Soedan, waarbij het schrift gesneden is in den vorm van edelgesteenten (Fig. 3).
Buitengewoon is de vaardigheid der Japanners op dit gebied. Op de eieren wordt een dun laagje lak gebracht, waarin dan de omtrekken der figuren fijn worden uitgevoerd. Zulk een door een Japanner kunstvaardig behandeld ei is dat van een emoe, den Australischen struis (Fig. 4), dat van nature een donkerblauwe kleur heeft. De figuren zijn evenals in een camee uitgesneden en vertoonen heel de kleurengamma van donkerblauw tot bijna wit. Een berg met watervallen en stukken landschap vormt den achtergrond, terwijl zich op den voorgrond een Japansche vrouw in de oude kleederdracht bevindt. Het is in één woord een kunstwerk, waarvan de afbeelding slechts een flauw denkbeeld kan geven.
Een kraanvogelei is met wilde bloemen en gras, als bas-relief in goud uitgevoerd, versierd (Fig. 5). Weer een ander rust op een onderstel van lakwerk en is met bloemen, bladeren en wortels versierd, waartusschen vogels fladderen (Fig. 6)
Een Noord-Afrikaansch ei (Fig. 7) toont aan beide uiteinden spreuken uit den Ko ran; op de overige oppervlakte zijn verschillende figuren gestoken, als een Nijlboot met zeilen, de drie groote piramiden, een scarabee met uitgespreide vleugels, alsmede de kroon van Opper- en Neder-Egypte. Het ei is voorzichtig doorboord, van een koord tot ophangen voorzien en onderaan met een kwast versierd.
Ook Zuid-Amerika kent de artistieke versiering van eieren. De reeds genoemde verzameling bevat een struisvogelei uit Argentinië. Daarop is in een omlijsting met arabesken een rijdende gaucho afgebeeld, die een meisje achter zich op het paard heeft (Fig. 8).
Een ander Zuid-Amerikaansch ei vertoont aan den eenen kant het wapen van Argentinië - twee omstrengelde handen en daarachter een staf met de vrijheidsmuts, daarboven de opgaande zon - van den anderen kant een zeegevecht, aan de uiteinden krullen en meetkundige figuren, waaruit eenige bergtoppen in de hoogte steken (Fig. 9). De figuren op deze Zuid-Amerikaansche eieren zijn tamelijk diep ingegrift.
Zooals men uit deze korte aanteekeningen en de bijgevoegde afbeeldingen ziet, is de kunst, eieren kunstig te versieren, over een groot deel der aarde verbreid. Maar niet enkel algemeen verbreid, ook zeer oud reeds is deze kunst en haar beoefening, want te allen tijde heeft men den mooien en regelmatigen vorm van het ei bijzonder geëigend gevonden voor decoratieve versieringen.