Mgr. A.G. Schweitzer.
De hoogeerwaarde heer Mgr. A.G. Schweitzer, kanunnik, deken en pastoor te Amsterdam, geheim kamerheer van Z.H. den Paus, mede ridder in de orde van den Nederlandschen Leeuw, heeft op Zondag 14 September j.l. op luisterrijke wijze en onder vreugdevolle deelneming van gansch Roomsch Amsterdam het feest mogen vieren van zijn 25-jarig pastoorschap der St.-Catharinakerk.
MGR. A.G. SCHWEITZER,
kanunnik, deken en pastoor te Amsterdam, geheim kamerheer van Z.H. den Paus, ridder in de orde van den Nederlandschen Leeuw.
Het spreekt van zelf, dat in dat jubilé, én om de eerbiedwaardige persoonlijkheid van den jubilaris én om zijn hooge kerkelijke positie in de hoofdstad des Rijks, algemeen belang wordt gesteld; dat 't ons een eer was een plaats in te ruimen voor het portret van den gevierden priester, zal derhalve geen onzer lezers bevreemden.
Mgr. Schweitzer's, nu met zilveren lauweren bekroonde, pastoorsarbeid leent zich uitteraard niet om in heel zijn omvang en alle bijzonderheden te worden meegedeeld.
Trouwens in het algemeen is er wel niets moeilijker in statistieken-taal of anderszins te omschrijven dan wat reeds een gewone pastoor te doen en te zorgen heeft in een wereldstad als Amsterdam, waar wellicht de meest kerngezonde kern van het Nederlandsch katholieke leven, in al zijn vertakkingen, bloeit, doch waar natuurlijk naast en tusschen den gezegenden groei van het beste en hoogste ook het allerlaagste welig tiert.
Begrijpelijkerwijze gaan nergens zóó als daar het zaaien, snoeien en wieden altijd en overal onafscheidelijk samen; nergens heeft de pastorale bediening zóó weinig als daar gemeen met den gang van zaken in de natuur, waar het werk verdeeld is naar tijd en seizoen.
Deken Schweitzer heeft getoond, wat veelzijdige en -beteekenende werkkracht een van zielenijver gedreven Amsterdamsche pastoor voortdurend ontwikkelen kan; hij bewees dat vooral niet minder, sinds de diaconale waardigheid hem bovendien met het toezicht over heel het geestelijke arbeidsveld in de hoofdstad belast had.
Overal waar zijn hulp noodig of gewenscht was, stond hij gereed met raad en daad. Vooral op het gebied van onderwijs en ziekenverpleging heeft hij onwaardeerbare diensten bewezen. Op het gebied van onderwijs voornamelijk in zijn hoedanigheid van lid der schoolcommissie van de Sint- Vincentius- Vereeniging en onlangs nog als eere-voorzitter der R.K. Schoolvereeniging. In het bestuur der R.K. Ziekenverpleging heeft hij van den beginne af zitting gehad; bovendien is hij regent van het Gesticht van Liefdadigheid.
Men ziet het: 't heeft den deken van Amsterdam niet ontbroken aan de gelegenheid zijn voorbeeldigen priesterlijken ijver aan 't werk te zetten; handenvol arbeids hebben hem die bij-waardigheden gebracht, die klaarblijkelijk voor den deken geen bijzaken waren in den zin, dat men er weinig of niets voor doet, integendeel: gelegd op zijn schouders, schenen het evenzooveel afzonderlijke werkkringen te zijn.
Mgr. A.G. Schweitzer is geboren te Rotterdam den 22sten November 1833, genoot zijn eerste opleiding aan het gymnasium te Gemert, studeerde verder aan de seminaries van Voorhout en Warmond en werd den 15den Augustus 1858 tot priester gewijd. Na korten tijd als kapelaan te Heemstede werkzaam geweest te zijn, zag hij zich op den 21 sten September 1861 benoemd tot sub-regent van ‘Hageveld’, welk ambt acht jaren door hem bekleed is. In 1869 werd hij pastoor der parochie van 't Zand, doch reeds drie jaren daarna volgde zijn eerste deken-benoeming en wel: van Schagen. In 1877 eindelijk volgde hij pastoor Bottemanne, die Amsterdam had verlaten om het presidentschap van het Groot-Seminarie Warmond te aanvaarden, op als pastoor der St. Catharina.
Moge de hoogeerwaarde Jubilaris van 14 September 1902 nog lang gespaard blijven voor zijn parochie, zijn stad en zijn bisdom!