Generaal Lukas Meijer. -
Hem, die twee en een half jaar lang aan het moordend lood der Engelschen en aan gevangenschap wist te ontkomen, verraste de dood in den namiddag van Vrijdag 8 Augustus te Brussel, waar de Transvaalsche generaal op zijn doorreis naar Karlsbad vertoefde.
Lukas Meijer is een der bekende figuren uit den Boerenoorlog, - uit de eerste periode vooral, toen het driemanschap Joubert-Cronjé-Meijer de aandacht der wereld geboeid hield, terwijl in het tweede gedeelte van dien heldenkrijg een ander driemanschap, Botha-de Wet-de la Rey, op nòg schitterender wijs op den voorgrond trad.
Lukas Meijer's naam als generaal blijft verbonden aan de Boeren-overwinning bij Talanaheuvel, den 20sten October 1899 - negen dagen na het uitbreken van den oorlog - behaald op generaal Symons, die daar sneuvelde.
Ook aan den vrijheidsoorlog in 1881 nam generaal Meijer deel, en drie jaar later ondersteunde hij met een legertje van 800 Boeren uit het district Utrecht den koning van Zoeloeland, die tegen een opgestaan opperhoofd had te strijden. Als belooning voor de bewezen diensten ontvingen de Boeren van de Zoeloesche Majesteit een strook gronds. Deze werd Nieuwe Republiek gedoopt en kreeg het nieuw aangelegde dorp Vrijheid tot hoofdplaats. Van deze republiek was Lukas Meijer vier jaar president, waarna zij met gemeen overleg als district Vrijheid bij de Zuid-Afrikaansche Republiek werd ingelijfd. Sedert 1888 vertegenwoordigde Lukas Meijer het district Vrijheid in den Eersten Volksraad en was daar een invloedrijk lid, tegenstander van de door president Kruger gevolge staatkunde. Dit belette hem evenmin als andere voormannen in de republiek, die het met Kruger's politiek niet konden vinden, bij het uitbreken van den oorlog het bevel over een commando te aanvaarden en als een goed patriot zijn plicht te doen jegens zijn land.
Na het sluiten van den vrede vertrok generaal Meijer naar Europa, om daar herstel voor zijn geschokte gezondheid te zoeken. In den ouderdom van nog maar 54 jaar werd hij, die, zooals onze afbeelding toont, een kranige figuur was, door een hartaandoening onverwachts uit het leven weggerukt.