Het ulvenhoutsche bosch.
Een klein half uur voorbij Ginneken, den weg op naar Chaam, vindt men het kleine dorpje Ulvenhout, met het kerkje, zoo landelijk gelegen tusschen het schaarhout, dat op kleine walletjes, den weg ter weerszijden begrenst.
Op korten afstand van daar treft men een mooie, breede laan aan, met een slagboom, waarop een gekroonde F en het opschrift: ‘Nieuwe Dreef.’ Dit is de ingang van het Ulvenhoutsche bosch.
de boerderij van van haperen, met het bruggetje.
Hier heeft men weer dezelfde regelmatige vakken, dicht begroeid met veelal zware boomen van allerlei soort, wier gebladerte, licht en donker, bevallig geschakeerd wordt door het glazend zwart der bruine beuken, die hier vrij talrijk zijn. Toch is dit bosch lang niet zoo bekend en wordt niet zoo algemeen bezocht als het Lies- en Mastbosch, hetgeen ten deele hierin zijn oorzaak vindt, dat daar in de nabijheid geen spoor- of tramlijn is, zoodat het alleen te voet of per rijtuig bereikt kan worden en ten anderen doordien er ook geen uitspanning of geschikt koffiehuis bestaat.
En werkelijk dit is zeer te betreuren, want alle kenners van natuurschoon zijn van oordeel, dat onder de drie vermelde bosschen dit laatste het van de andere wint: het mooiste toch, dat het Lies- en Mastbosch ieder voor zich zelf aanbieden, vindt men in het Ulvenhoutsche bosch vereenigd.
Op korten afstand van de boschwachterswoning ontwaren we een nieuw gebouw. 't Is de stichting van eenige Rotterdamsche kindervrienden, welke daar in 1895 werd opgericht. Op den voorgevel leest men: ‘Rotterdamsche Gezondheidskolonie’ en dit verklaart de bestemming. Elken zomer omstreeks half Juni komen de eerste veertig zwakke of ziekelijke kinderen daar, om in deze heerlijke boschlucht kracht en gezondheid te erlangen, en elke zes weken worden dezen door een gelijk getal vervangen tot einde September toe.
mastbosch. boschwachterswoning.
Indien men van Ulvenhout naar Ginne ken wil terugkeeren langs een anderen weg dan den gewonen straatweg, slaat men aan de linkerzijde een landweg in, die door velden tot aan de rivier de Mark loopt. Deze passeert men door middel van een eigenaardig smal bruggetje, alleen voor voetgangers toegankelijk, en komt dan langs de prachtige boerderij van Van Haperen, welke ook tot de domeinen behoort, weer op de Bouvigne-dreef uit.
Dat toch allen, die natuurschoon zoo ver gaan zoeken, eerst wat meer in hunne nabijheid rondzagen, dan zouden zonder twijfel deze bosschen nog meer bezocht worden, dan nu reeds het geval is.