Sjanghai en zijn bewoners. -
De aanzienlijkste handelsstad van China is Sjanghai in de provincie Kiang-soe, sedert 1842 een vrijhaven en van een onbeduidende stad tot de gewichtigste havenplaats van Oost-Azië opgeklommen. De stad ligt twintig mijlen van de kust aan de Woesoeng, een zijrivier der Jang-tse-kiang, die door een net van kanalen met de voornaamste provincies van China in verbinding staat.
chineesche vrouwen en kinderen, naar een photographie.
Sjanghai bestaat uit een Chineesche stad met nauwe, morsige straten, door een hoogen muur omringd, en uit groote voorsteden. De haven en woningen der Europeanen liggen ten noorden der stad in de zoogenaamde concessies. De Europeesche wijk heeft fraaie, breede straten, prachtige gebouwen, gasverlichting, clubs enz. In de Engelsch-Amerikaansche concessie vindt men een aantal monumentale gebouwen, de paleizen der rijke kooplieden, het gerechtshof, de woning van den opperrechter, het Engelsche consulaat en drie Engelsche kerken. In de Fransche concessie zijn de woningen minder prachtig, daarentegen het consulaatsgebouw, de kathedraal en het gemeentehuis juweeltjes van bouwstijl. Onder de bescherming van den Franschen consul bevindt zich het veertig kilometer van Sjanghai verwijderde, in de zeventiende eeuw gestichte klooster der eerw. paters Jesuïeten te Soe-kin-wei. In de onmiddellijke nabijheid daarvan ligt het door Zusters bestuurde weeshuis en een opvoedingsgesticht voor Chineesche meisjes.
Sjanghai werd den 19en Mei 1842 door de Engelschen veroverd en den 26en Augustus van dat jaar voor het vreemdelingenverkeer opengesteld. Van 1853 tot 1856 bevond Sjanghai zich in handen der Taipings, een half-godsdienstige, half-politieke vereeniging, die de regeerende dynastie van den troon zocht te stooten.
De handel van Sjanghai is zeer omvangrijk. Dikwijls liggen honderd Europeesche en duizend Chineesche schepen in de haven. Den 30en Juli 1876 werd de zestien kilometer lange spoorlijn van Sjanghai naar Woesing, de eerste in China geopend.
Van onze beide gravures geeft de eene een kijkje op de markt te Sjanghai, waar het publiek levendig dooreenwoelt, als in een Europeesche stad, de andere een aantal Chineesche kinderen en vrouwen te zien, wel heel anders toegetakeld dan die in Europa, maar toch voor het meerendeel schrandere en leuke gezichten.