Langs Rijn en Main,
door J.F. Nuyens.
(Vervolg.)
Frankfort. De oude en de moderne stad.
Frankfort is een van die steden, waar men geen voet kan verzetten, zonder te stooten op een of ander merkwaardig historisch feit. Iedere straat, ieder huis, iedere steen heeft om zoo te zeggen zijn eigen geschiedenis of is getuige geweest van een gebeurtenis, die in de annalen der stad is opgeteekend of verdiende opgeteekend te worden. Frankfort is met den tijd meegegaan wat den handel, de industrie en de ideeën betreft; maar nog altijd heeft de stad het uiterlijk behouden van drie, vier, ja vijf eeuwen geleden; zoo al niet in zijn geheel, dat toch in het gedeelte, dat aan de Main grenst en zich uitstrekt tot het Zeil, de groote, breede straat, die de hoofdverkeerweg is van Oost naar West.
Het is een onbegonnen werk, de geschiedenis der oude Rijksstad te willen verhalen. De herinneringen zijn zoo vele, de indrukken zoo machtig en de historische feiten zoo overweldigend en grootsch, dat een reisverhaal geen gelegenheid aanbiedt, ook maar het voornaamste aan te stippen.
De aankomst in Frankfort was wel geschikt, ons een hocg denkbeeld te geven van deze voorname Duitsche stad. Het nieuwe station is een prachtig, een grootsch gebouw, ontworpen in den ietwat drukken, barokken, conventioneelen Renaissance stijl, die tegenwoordig in Duitschland voor groote publieke of rijksgebouwen zoo geliefd is. Niet minder dan negen perrons verdeelen de reizigers over de verschillende treinen, en de groote hal met twee lange gangen ter weerszijde biedt ruimte genoeg aan, om een geheel bataljon behoorlijk te laten marcheeren. Alle mogelijke gemakken, die een geregelden dienst kunnen bevorderen of het reizend publiek gerieven, zijn aangebracht, en een frisch springende drinkfontein schenkt lafenis ook aan hem, die van de buffetten in de wachtkamers geen gebruik kan maken.
De entrée van het station naar de stad is nog niet, wat ze moet wezen, daar in deze nieuwe wijk nog veel onbebouwd terrein ligt, waarop nieuwe straten worden aangelegd of oude huizen afgebroken.
Maar niet zoodra heeft men deze minder fraaie buurt achter den rug, of men gevoelt zich dadelijk verplaatst in het gewoel van een drukke handelsplaats, en met verbazing beschouwt men de reusachtige, fraaie en dikwijls rijk gebeeldhouwde huizen, waarin schitterende winkels, magazijnen, kantoren en particuliere woonsteden elkaar afwisselen. Metselsteen wordt weinig gebruikt; bijna alle gebouwen zijn uit groote brokken gehouwen steen opgetrokken, en hier en daar zien wij voor een gevel in bewerking een reusachtigen steiger, waarover twintig meter hoog in de lucht een locomobiel heen en weer rijdt, die de zware rotsblokken heen en weer trekt en op hun plaats stelt.
Wij wandelen de stad in door de Kaiserstrasse en kwamen zoo op de Rossmarkt, die het hart is van het verkeer in de stad, zooals het Zeil voor den polsader kan doorgaan. In weinig steden zal men een hoofdstraat vinden, die het Zeil in Frankfort overtreft of zelfs evenaart. De breede straat, besloten tusschen twee rijen solide, fraaie huizen, heeft geheel een Londensch karakter en zou in deze wereldstad naast Regént-street of Holborn-viaduct geen kwaad figuur maken.
Onze eerste tocht na een stevig diner was naar den Römerberg, waarover later meer. Terwijl wij daar vol bewondering keken naar den Römer, het prachtige gebouw in restauratie, dat tegenwoordig tot stadhuis dient, vielen onze blikken op een gebeeldhouwd hoofd van eigenaardig vroolijke uitdrukking, dat tot steunstuk diende voor het kopeinde van een balk. Het typische karakter van den kop, de oogen, die guitig over den bril heenkeken, de gezonde bolle wangen en het stompe neusje boeiden ons dermate, dat wij van naderbij dit stuk beeldhouwwerk gingen opnemen. Onze opmerkzaamheid scheen weer de opmerkzaamheid te trekken van een vriendelijken voorbijganger, ten minste deze kwam bij ons staan, knoopte een gesprek met ons aan, en het slot daarvan was, dat wij de wetenschap opdeden, dat het bewonderde hoofd 't sprekende conterfeitsel was van Herr Müller-Rentz, een journalist en stenograaf in dienst der gemeente en in Frankfort zóó algemeen bekend en geëerd, dat de gemeenteraad had besloten zijn portret in steen aan het raadhuis te doen aanbrengen.
Wij bedankten den beleefde Frankfurter voor zijn inlichtingen en wandelden verder den Römerberg af naar de Main, waar wij aankwamen bij den Saalhof en den Fahrthor. Wij hadden hier een prachtig gezicht op de breede