Hollandsch landschap.
Een echt Hollandsch landschap van een dooren-door Hollandsch artist, den in goeden zin zeer populairen Fred. du Chattel.
Fredericus Jacobus van Rossum du Chattel werd in 1856 te Leiden geboren. Als bij de meeste schilders uitte zich bij hem reeds op jeugdigen leeftijd de neiging tot nateekenen, een neiging, waarin hij allerminst werd tegengegaan door zijn vader, die als dilettant de kunst beoefende. Al spoedig viel den begaafden jongeling het voorrecht ten deel, onder de pensionnaires van Z.M. den koning te worden opgenomen; toen vestigde hij zich in Den Haag, waar zijn talenten zich snel ontwikkelden onder den invlded van het artistiek milieu, waarin de jonge schilder zich bewoog. Inzonderheid aan de beide Marissen, Willem en Jacob, maar aan den eerste vooral heeft Du Chattel veel te danken voor zijn vorming als kunstenaar.
In Den Haag was het dan ook, dat hij, nog geen twintig jaar oud, zijn eerste succes behaalde met een op de driejaarlijksche tentoonstelling geëxposeerde schilderij ‘Bij Oegstgeest.’
Het is Du Chattel niet gegaan als zijn groote mentors, de Marissen, wier werk aanvankelijk niet werd gewaardeerd, doch eerst langzamerhand - en dan nog verre van algemeen - werd begrepen. Du Chattel vond reeds bijval bij zijn eerste openlijk optreden om het bevallige, klaar-eenvoudige, het meer aan de mooie oppervlakte der dingen blijvende van zijn bekoorlijke, blijmoedige kunst. Er is niets diepzinnigs, niets magistraal groots of breeds van opvatting in dit mooie, frissche, aantrekkelijke werk, dat zonder inspanning door ieder kan genoten worden.
En zoo heeft het zachte landschap met de licht-tintelende lucht, weerspiegelend in het kille water, waarin een schipper zijn schuitje kalm voortboomt naar het verweg oprijzende dorpje, geen nadere verklaring noodig om ieder aanstonds te geven de mooie illuzie van een vredigen winter-namiddag.
M.V.