Aan het Vierwoudsteden-meer bij Lucern. -
Zwitserland is het land der bergen en der meren. Een der mooiste, zoo niet de mooiste streek is het Vierwoudsteden-meer met zijn omgeving, zoo genoemd naar de vier woudkantons: Lucern, Uri, Schwyz en Unterwalden, die het insluiten. Dit meer, dat in rijkdom van vergezichten, in schoonheid en grootschheid alle andere Zwitsersche meren overtreft, bestaat uit niet minder dan zeven waterbekkens, die zich naar alle richtingen uitstrekken. Aan zijn oevers liggen de Rigi en de Pilatus, de meest bekende der Zwitsersche bergen, en de schilderachtige stad Lucern, een groot vreemdelingenkwartier, welks talrijke hotels, pensions en villa's gedurende het reisseizoen zoo overvol zijn, dat men er nauwelijks een onderkomen kan vinden. Van Lucern uit kan men met de stoomboot tochtjes maken naar alle bochten en hoeken van het meer, waarbij men de verrukkelijkste vergezichten heeft op de wazige bergen van rondom. In de nabijheid van Lucern krimpen de bergen tot heuvels, die met ooftboomen, dorpen en villa's zijn begroeid en wondermooi afsteken tegen de groene kleur van het water.
De grootste lengte van het meer bedraagt 37 kilometer, de grootste breedte 17½, de oppervlakte 113 vierkante kilometer, de grootste diepte 205 meter, de gemiddelde hoogte van den waterspiegel boven de zee 37 meter. Het meer is rijk aan visschen, vooral forellen. Geheel dichtgevroren is het meer sedert menschenheugenis niet geweest. Als het er stormt, vooral wanneer de ijzige Föhn blaast, is het Vierwoudsteden-meer een der ge vaarlijkste bergmeren.
Het verkeer is zeer levendig en wordt onderhouden door niet minder dan twaalf groote stoombooten en een groot aantal zeilschepen en roeibooten. Een tochtje van Lucern naar Flüelen, van de met heuvels omkranste oevers van het meer van Lucern tot de bergachtige omlijsting van het Urnermeer, is met zijn afwisseling van grootsche, idyllische en romantische tafereelen en de heerlijkste landschapgezichten misschien het mooiste tochtje in Zwitserland. Drie spoorwegen van Zürich Olten en Bern bereiken bij Lucern het meer; de St.-Gothardbaan volgt van Brunnen tot Flüelen den rechteroever van het Urnermeer, terwijl een tandradbaan de toeristen naar den Rigi voert.
Voeg bij al dit natuurschoon de merkwaardige geschiedkundige herinneringen, die aan het Vierwoudsteden-meer zijn verbonden. Aan den voet van den Rigi ligt Küsznacht, waar Willem Tell uit een hinderlaag den Oostenrijkschen landvoogd Gessler doodschoot. Aan den voet van den Seelisberg, aan den linkeroever van het meer, ligt Rüttli, een kleine, groene weide, waar in den nacht van 7 op 8 November 1307 de 33 mannen uit Uri, Schwyz en Unterwalden bijeenkwamen en het verbond der drie kantons stichtten, aldus den grondslag leggend tot het Zwitsersche eedgenootschap. Noordwaarts, rechts van het meer, ligt de Tellsplatte, met een kapel op een klip, aan de helling van den Axenberg, waarin Tell's geschiedenis is afgebeeld en gebouwd op de plaats, waar, volgens het verhaal, Tell uit het vaartuig van Gessler sprong. Te Altorf eindelijk, waar de Reuss in het meer uitwatert, staat op de plaats, waar Tell zijn zoon den appel van het hoofd schoot, een pomp met het standbeeld van Tell en honderd schreden verder een andere pomp met het standbeeld van den landvoogd Gessler.