Bij de Platen.
De melkmarkt aan het Singel te Amsterdam. -
We mochten in een vorig nummer wèl de opmerking maken, dat de buitenlandsche kunstenaars in ons land met voorliefde studies maken. Hier hebben wij alweer een tafereeltje, dat zoo'n buitenlander, de Duitsche schilder H. Hermann, bij ons heeft afgezien. 't Is de melkmarkt aan het Singel te Amsterdam, die hem geboeid heeft en die dan ook met haar eigenaardige bedrijvigheid, haar blauwgeverfde melktonnen en haar gemoedelijke boertjes een werkelijk schilderachtig hoekje vormt van dit oude stadsgedeelte, waar in de vijftiende eeuw nog de uiterste grens der thans zoo uitgestrekte stad lag.
Het is een van de eigenaardigheden van Amsterdam, dat, hoe het zich ook moderniseert en meer en meer het eenvormig cosmopolitisch voorkomen der groote wereldsteden aanneemt, men er toch zulke typige ouderwetsche echt Hollandsche plekjes aantreft, die men eer in een verachterd plattelandstadje zou zoeken. En wat die plekjes zoo aantrekkelijk maakt in het oog van den schilder, dat is de Amsterdamsche mist, die de scherpe kanten wegdoezelt, de schelle kleuren dempt, alles in een poëtisch waas hult en zulk een hoekje tot een tonig geheel maakt, een ‘mooi geval,’ zooals de kunstterm luidt.
Zulk een Amsterdamsch hoekje, door den morgennevel vermooid, heeft de Duitsche kunstenaar ons pogen weer te geven. De groote koepel, die op den achtergrond van onze schilderij zichtbaar is, is het koperen dak van de ronde Luthersche kerk en geeft den beschouwer, die niet geheel vreemdeling is in Amsterdam, dadelijk gelegenheid zich te oriënteeren. De nauwe steeg tusschen de twee huizen op den voorgrond voert naar den Nieuwen Dijk.
Op dit hoekje, waar de straat naar den waterkant schuin afloopt om de melkkanen in staat te stellen, zoo dicht mogelijk de melkschuiten te naderen, heerscht iederen morgen in de vroegte een levendige