in het begin dezer eeuw door verschillende anderen met dezelfde oogmerken gevolgd.
Toen ter tijd leefde hier een Indianenhoofd met name Onaujesa (het Oude Meel) die in tegenstelling met zijn wilde stamgenooten als een handelbaar en welwillend man geschilderd wordt, die den Europeanen bijzonder genegen was. Hij bereikte een zeer hoogen leeftijd en verscheidene bejaarde ingezetenen, zooals bij voorbeeld de oude Stein, die eerst het vorig jaar gestorven is en over wien straks nader, hebben hem nog goed gekend.
Tot omstreeks het jaar 1818 kwamen er maar zelden blanken in deze streek, tot den 14en September van het genoemde jaar, Salomon Juneau, die als de eigenlijke stichter van Milwaukee moet beschouwd worden en wiens gedenkteeken thans in het park der stad prijkt, met zijn gezin in een boot de Milwaukeerivier opvoer en door de Indianen op het hartelijkst begroet werd.
Zijn schoonvader, Jacques Vieau, die daar reeds sedert eenige jaren een handelspost bezet hield en van een Franschen vader en een Indiaansche moeder afstamde, waarom hij ook op zekere verwantschap met de Indianen aanspraak mocht maken, nam hem als helper in zijn zaak op, waarin hij dan ook verscheidene jaren werkzaam was. Vieau woonde overigens niet juist op de plek, waar nu Milwaukee staat, maar anderhalf of twee mijlen verder aan de rivier Menomanee.
Later richtte Salomon Juneau een eigen handelspost op en vestigde zich, aan alle zijden van Indiaansche wigwams omgeven, aan den voet van den heiligen berg, waar hij en zijn gezin tot het jaar 1834 de eenige blanken bleven te midden van het Indianendorp.
De bloedige oorlog van 1832 bracht een heel leger van Indianen naar de Milwankeerivier en het gevolg daarvan was dat Salomon Juneau's ruilhandel een vlucht nam als nooit te voren. Na den oorlog werden de meeste Indianen van het land over den Mississippi gedreven.
Een afbeelding uit het jaar 1820 geeft ons een denkbeeld van het toenmalige voorkomen der tegenwoordige stad. Tot beter verstand van dat plaatje diene dat de Milwaukee-rivier zoowel als de Menomonee, die op de afbeelding niet aangegeven is, niet ver van deze huttengroep, rechts boven den berg in het Michigan-meer uitmonden. Dikwijls kon het meer het water der beide stroomen niet verzwelgen, met het gevolg dat de vlakte aan weerszijden van den berg in een moeras werd herschapen.
Daaruit kan men eenigszins afleiden met welke moeilijkheden men bij den aanleg der stad te kampen had. De kern der stad toch werd op dit moeras gebouwd, zoodat op sommige plaatsen, bijvoorbeeld daar waar thans het hoogste en zwaarste gebouw, namelijk het stadhuis, zich verheft, een ophooging van veertien voet noodig was.
In Maart 1834 kwam Walker en in Mei van hetzelfde jaar Byron Kilbourn uit Connecticut naar Milwankee, om met Salomon Juneau het gebied te deelen, daar het van de Indianen geroofde land door de regeering te Greenbay in openbare veiling gebracht en grootendeels door deze drie mannen, waarschijnlijk tegen spotprijzen, aangekocht was.
Nu deed zich een zoogenaamde run voor, dat wil zeggen een plotselinge toevloed van landverhuizers, gelijk die ook heden nog bij de openstelling van het een of ander nieuw territory voorkomt.
Op fabelachtige manier steeg de grond in prijs, ondanks de overal voorhanden massa onbebouwd land, zoodat stukken bouwgrond werden verkocht voor 1000 tot 5000 dollars, voor dien tijd en in die omstandigheden een ontzaglijke som. Uit alle staten van het oosten en westen stormden nieuwe kolonisten naar het oude Indianendorp, en Milwaukee, evenals de heele staat Wisconsin, waren in aller mond.
Levensmiddelen, die bij scheepsgelegenheid deels van de andere nederzettingen, deels van het oosten moesten aangebracht worden en vooral voortbrengselen van den bodem, werden met goud betaald.
Zoo kostte Turksche tarwe, die in de laatste jaren van 25 tot 40 cts. per bushel gold, toen twee of twee en een halven dollar per bushel. Hoe hoog de arbeidskrachten in waarde stegen kan hieruit blijken, dat Walker voor planken, die hij tot den bouw van een goederenloods noodig had, 75 dollars per duizend betalen moest, dat is zeker viermaal zooveel als er thans voor gegeven zou worden, daargelaten nog dat toen het ruwe materiaal zoo goed als in 't geheel geen waarde had.
De eerste Duitscher, die zich in Milwaukee nederzette, was een draaier uit Detroit met name Bleyer; zijn nakomelingen zijn thans nog ingezetenen van de stad. En zachtjes aan werd hij door zooveel landslieden van de meest onderscheiden beroepen gevolgd, dat thans de Duitschers de meerderheid hebben niet alleen in de stad, maar in den heelen staat.
In 1835 verscheen de eerste gazet, de Milwaukee Advertiser en in 1837 zette zich aan den heiligen berg de bovengenoemde Mathias Stein neer, een blikslager, die in een klein huisje ten behoeve van de kolonisten en de Indianen zijn beroep uitoefende. De thans overleden grijsaard wist in zijn tijd heel wat te vertellen van zijn jacht- en strooptochten met de Indianen in den omtrek, waar thans uren in het rond niets meer te jagen of te stroopen valt, daar alles goed bebouwd land is, bezaaid met buitenplaatsen en bloeiende hoeven.
Van den beginne af ontwikkelde zich onder de bevolking van het jonge Milwaukee, die uit allerlei landaard was samengesteld, een bedrijvig geestesleven. Reeds in 1836 kwam het denkbeeld op der stichting van een Milwaukee Academy of Sciences and Literature en in 1844 werd de eerste Duitsche gazet uitgegeven, die spoedig door een tweede gevolgd werd. Zoo bezat in 1857 Milwaukee reeds twee dagelijks verschijnende Duitsche bladen, waarvan het eene nog heden onder de meest gezaghebbende van den staat meetelt.
Wij zullen de verdere ontwikkeling der stad gedurende de laatste twintig jaren overstappen, om nog een enkel woord te wijden aan de hedendaagsche toestanden.
Het moet zeker als een sprekend bewijs van de Amerikaansche wilskracht worden aangemerkt, dat in omstreeks zestig jaren tijds uit een wildernis, een moeras, een stad van 250.000 inwoners kon ontstaan. De staat Wisconsin is thans over een uitgestrektheid van verscheidene honderden vierkante mijlen geheel bebouwd, ofschoon nog verreweg het grootste deel van den bodem met maagdelijk woud bedekt is.
Milwaukee heeft de oude nederzettingen Greenbay en Prairie du Chien verre overvleugeld en is de grootste stad van den staat. Vooral gedurende de laatste vijftien jaren nam zij een reusachtige vlucht. Daar, waar nog kort geleden, binnen de grenzen der stad, hier en daar havervelden waren te zien; waar in den herfst de jager aan de vele plassen in het rond eenden en sneppen kon schieten, daar zijn thans kapitale woonhuizen verrezen en gonst de electrische tram door de straten, met cederblokken geplaveid. Het spoorwegverkeer naar alle richtingen, dat zich over vijf lijnen beweegt, is werkelijk ontzaglijk, zooals blijkt uit de kolossale statiën, waarvan het voornaamste midden in de stad gelegen is.
Twee stoombootlijnen voeren de stad over het meer Michigan en de beide hooger gelegen meren de schatten van woud en gebergte als hout, kolen, ijzer en koper toe. Daar waar vroeger de Indiaan aan den oever der Milwaukee-rivier zijn wigwam had opgeslagen, worden nu de geweldige vrachten gelost van de Michigan-booten, die voor de groote zeestoomers niet onderdoen. De Milwaukee-rivier, tot een diep kanaal verbreed, dat dan van het noorden naar het zuiden de kern der stad doorsnijdt, veroorlooft den schepen tot in de reusachtige dokken binnen in de stad te varen; groote, door electriciteit bewogen draaibruggen zorgen voor de vrije doorvaart. Men meent in een groote zeehaven te zijn, als men het bosch van masten aanschouwt.
Kunst en wetenschap worden te Milwaukee ijverig beoefend. Drie Engelsche en een Duitsche schouwburg bieden het publiek een afwisselend kunstgenot, en geen beroemdheid maakt een rondreis door Amerika, zonder zich ook te Milwaukee te vertoonen. Een openbare bibliotheek, een beeldengalerij en een museum staan kosteloos voor belangstellenden open. Voor de gezelligheid zorgen dozijnen van Duitsche zang- en turnvereenigingen.
Voor het maatschappelijk verkeer wordt, gelijk te verwachten is, de Engelsche taal gebruikt; maar de grootste helft der bevolking spreekt ook de Duitsche taal, die naast het Engelsch in de openbare scholen onderwezen wordt.
Voorzeker had Salomon Juneau, toen hij zijn huisje aan den voet van den heiligen berg bouwde, nooit kunnen droomen, dat die bescheiden nederzetting in tachtig jaren tijds zou aangroeien tot een wereldstad en zijn standbeeld als dat van den stichter van Milwaukee in het park zou prijken.