Allerlei.
Hoe men in China trouwt. -
De eigenlijke voltrekking van het huwelijk in China gaan allerlei toebereidselen vooraf: men wisselt geschenken en raadpleegt sterrenwichelaars, terwijl de vaders van het bruidspaar elkaar brieven schrijven, waarin zij op overdreven beleefde manier de hooge waarde van den afstammeling der andere partij prijzen, terwijl zij over hun eigen kind heel minachtend spreken.
maasdal.
Wordt den vader der bruid naar haar geboortedag gevraagd, dan geeft hij in zijn antwoord te gelijk uiting aan zijn dankbaarheid voor de eer van het huwelijk, klaagt over de onbeschaafdheid en ruwheid van zijn dochter en betreurt zijn eigen gebrek aan talent, om haar op gepaste wijze op te voeden.
De vader van den bruidegom laat zich echter niet de loef afsteken en antwoordt bij het zenden van zijn geschenken op dezelfde manier. Na de schoonheid der bruid, de letterkundige verdienste van haar vader en diens voorouders op bombastische wijze geprezen te hebben, schildert de schrijver deemoedig zijn eigen stand. ‘Wat mij betreft,’ - zoo heet het - ‘ik ben van mijn jeugd af traag en vadsig geweest. Zonder doel ga ik de wereld door, en de betrekking, die ik bekleed, is nog eervoller dan ik verdien. Uw dochter is deugdzaam en edel, mijn zoon daarentegen verstandelijk zoo bekrompen, dat hij haar niet waardig is.’
Daar echter diens aanstaande schoonvader eenigszins gunstiger over hem denkt, en het huwelijk dus gesloten moet worden, zendt hij hem de gebruikelijke geschenken, maar vraagt verschooning voor de geringe waarde en het ontbreken van zijden stoffen en edelgesteenten.
Het bruiloftsontbijt wordt in het huis van den bruidegom gebruikt, dat met vanen, waaiers en roode tafels, waarop in gouden letters de titels der beide families staan opgeteekend, versierd is. Het overwicht van den man in het huwelijk wordt niet vergeten: de bruid moet kruipend den stoel naderen, waarop de bruidegom zit.