Storm aan de kust van Cornwallis. -
Aan drie zijden omringd door den Atlantischen Oboeten,- trouwensceaan, die zijn golven breekt op de kust, welk eden vorm heeft van een zaag, strekt zich het graafschap Cornwallis, dat men het Engelsche Bretagne zou kunnen noemen, ver in zee uit. Evenals Bretagne bestaat het uit berg- en heuvelland met dorre rotsvlakten, waarboven kale, donkere rotsruggen uitsteken. De diepe kuststreek geniet door den invloed der zee het voorrecht van een buitengewoon zacht klimaat, zoodat de mirt er in de open lucht overwintert en de wijnstok en de abrikoos er welig turen. Eenige dalen zijn zeer vruchtbaar, maar de hooger gelegen streken ruwer. Cornwallis is over het algemeen geen land van landbouw of veeteelt, en toch lokten zijn rijkdommen reeds in oude tijden de handelsvolken aan de Middellandsche Zee tot verre zeetochten uit, Deze rijkdommen zijn de schatten van het delfstoffenrijk, vooral koper en tin welk laatste metaal heel Engeland den naam van tineilanden bezorgde. De bergbouw houdt in het Zuid-Westelijk gedeelte, dat van heel Groot-Brittannië het rijkst aan mineralen is, negen tienden der bevolking bezig. Maar ook de vischvangst is voor velen een middel van bestaan,
De kust van Cornwallis heeft, zooals we boven reeds zeiden, een grilligen vorm, en talloos zijn de legenden, die vooral onder het visschersvolk in omloop zijn. Het kan er geducht spoken aan die kust, als de storm de golven ontketent en ze met woest geraas tegen de grillige rotsen slingert. Maar de kinderen van Cornwallis laten zich daardoor geen vrees aanjagen; reeds van jongsaf met het onstuimige element vertrouwd, slaan zij van achter desteenen borstwering het grootsche schouwspel gade en luisteren naar de eigenaardige muziek van het water, dat in wolken van stof en blanke druppels terugspat.
Een kind van het land ook, Smith Hald te St. Yves, heeft het aantrekkelijke tafereel geschetst, dat wij den lezer in dit nummer aanbieden, - een tafereel dat de verdier ste heeft, van niet alleen goed gezien, maar ook fijn gevoeld te zijn.