De geboortekamer van den zaligen Petrus Canisius.
Den 21n December van dit jaar was het drie eeuwen geleden, dat onze groote landgenoot Petrus Canisius te Freiburg in Zwitserland den dood der gelukzaligen stierf. Daar legde Duitschlands tweede Apostel, die als een andere Bonifacius met het kruis in de hand heel Middel-Europa was rondgetrokken, eindelijk na zijn vele apostolische tochten en moeitevollen arbeid het moede hoofd ter ruste en ontsliep in den Heer om in het rijk der eeuwige glorie te ontwaken.
In No. 20 van dezen jaargang gaven wij een afbeelding van zijn verheerlijkt graf te Freiburg, dat dezen zomer het vrome doel was van zoovele bedevaarten uit de omliggende landen, die Canisius zooveel zijn verplicht; ook uit ons vaderland, dat zich beroemen mag zijn bakermat te zijn geweest.
Te Nijmegen, waar zijn vader Jacob Canishet ambt van burgemeester vervulde, aanschouwde hij het levenslicht en nog wijst men in de aloude, eerwaardige stad het huis aan, waar hij geboren werd. Het is gelegen aan de Broerstraat, op den hoek der Beynumsgas en behoort thans aan den heer A. Duys-Van Burck. Hoewel het in den loop der eeuwen menigmaal werd verbouwd, bleef toch de kamer, waar Canisius ter wereld kwam, tot heden toe nagenoeg onveranderd. Ze ligt aan de tuinzijde van het huis op den hoek der Beynumsgas en prijkt nog met den antieken schoorsteenmantel en de beschilderd houten zoldering uit burgemeester Canis' tijd. Het middelstuk der zolderbeschildering stelt een paar engelen met een bloemkrans voor; de voorstelling van het schoorsteenstuk, door den tijd uitgewischt en verdonkerd, is niet meer met juistheid op te maken. Tot voor weinige jaren was de kamer versierd met een behangsel van gobelin uit hetzelfde tijdperk, dat toen verkocht en dooreen ander vervangen is.
Door de vriendelijke tusschenkomst van den heer C. Neyboer (van de firma F.J.S.H. Neyboer tegenover het Canisiushuis), die zich ook in het opsporen van bijzonderheden omtrent den grooten Nijmegenaar verdienstelijk heeft gemaakt, verkreeg de photograaf A.C. Reelick van den tegenwoordigen eigenaar de vergunning om een photographie van de kamer te nemen. Deze photographie, waarop de bovenbedoelde schoorsteen en een gedeelte der zoldering zichtbaar zijn, vindt men in dit nummer weergegeven.