De warmste en de koudste plek op aarde. -
Blijkens de jongste waarnemingen is de heetste streek op de wereld het zoogenaamde doodendal in den staat Californië. Het heeft een lengte van 120 en een breedte van 10 tot 24 kilometer en wordt door hooge gebergten omgeven, aan de oostelijke zijde door de Sierra Nevada. De bodem van dit dal ligt 50 meter dieper dan de spiegel van den Stillen Oceaan bij San Francisco, en waarschijnlijk is dit heele dal niets anders dan het bekken van een uitgedroogde zee.
een reddingstoestel voor schipbreukelingen.
Daar zijn in den zomer van het jaar 1891 door het weerbureau der Vereenigde Staten meteorologische waarnemingen gedaan, en deze wezen uit, dat gedurende de maand Juli de gemiddelde temperatuur 39 graden Celsius bedroeg. De hoogste temperatuur bedroeg niet minder dan 50 graden.
Een enkele maal heeft men wel in de Colorado-woestijn een warmte van 53.3 graad C. gemeten, en Stuart beweert zelfs, dat hij in Australië eenmaal een temperatuur van 55 graden mat, waarbij de grond zoo heet was, dat een toevallig daarop gevallen lucifer onmiddellijk aanging, maar een zoo hooge gemiddelde warmtegraad, als in het doodendal, is van geen andere plaats op de wereld bekend.
Wenden wij ons nu tot de koudste plek op de aarde, het stadje Werchojansk in Siberië. De gemiddelde temperatuur in Januari is 51.2 graad koude, en de grootste koude, die men daar ooit bereikt heeft, bedroeg 69.8 graad. Zelfs nog in Maart komt een koude van 60 graden en meer voor.
Nooit is het daar in Januari warmer dan 33 graden onder het vriespunt, maar daarentegen gaat in den korten zomertijd met zijn lange dagen de temperatuur omhoog tot 31.5 graad Celsius boven nul, wat tamelijk wel overeenkomt met de grootste warmte, die in den zomertijd bij ons voorkomt.