De vliegende Hollander. -
Met dit phantastisch wilde, aangrijpende tooneel heeft de Duitsche schilder Hermann Hendrich de oude sage van den ‘vliegenden Hollander’ nog weer eens in beeld gebracht.
Die ‘vliegende Hollander’ is ongeveer de tegenhanger van den ‘wandelenden Jood,’ die, zooals men weet, uit straf voor zijn hardvochtigheid jegens den lijdenden Christus, gedoemd werd rusteloos op aarde rond te zwerven tot de Christus opnieuw verschijnen en hem door zijn genade rust verschaffen zal.
‘veel heil en zegen in 't nieuwejaar!’ naar de schilderij van erdmann wagner.
De ‘vliegende Hollander’ is een zeekapitein, die in een woedenden storm nabij de Kaap de Goede Hoop zich door een ijselijke vervloeking een gelijke straf op den hals haalde. Hij is gedoemd eeuwig met zijn schip op zee rond te zwerven, zonder ooit rust te kunnen vinden.
Zeelieden zijn te allen tijde bijgeloovig geweest, en zoo is het te begrijpen dat het schrikbeeld van den ‘vliegenden Hollander’ hun eeuwenlang door het hoofd gespookt heeft. Wanneer een schip, zoo meenden zij, het ongeluk had den ‘vliegenden Hollander’ op zee te ontmoeten, dan was het reddeloos verloren. Het spookschip boorde het ongelukkige vaartuig meedoogenloos in den grond, zoodat het met de bemanning spoorloos in de diepte verdween.
Het sprookje van den ‘vliegenden Hollander’ heeft herhaaldelijk aan dichters en kunstenaars de stof verschaft tot aangrijpende scheppingen.
Cooper verwerkte ze tot een roman, getiteld The Phantomship (het spookschip), waarvan ook een Hollandsche bewerking bestaat. Richard Wagner, die zoovele oude sagen tot thema voor zijn muzikale composities nam, maakte er een opera van.
Den schilder van ons tafereel, op blz. 293 weergegeven, bood zij het motief tot een pakkende schilderij. Een groepje schipbreukelingen zien wij in een half vernielde boot midden in den storm op de zwarte golven rondzwalken. Het schip, waarop zij thuishoorden, is al door den ‘vliegenden Hollander’ in den grond geboord, maar door tijdig in een boot te springen, hebben zij er gelukkig het leven nog kunnen af brengen.
Helaas, ook in die boot achtervolgt hen nog het vreeselijke spookschip Met volle zeilen komt het op hen aangestormd. In de gedaante van een geraamte staat de vliegende Hollander aan den steven en grijnst, door het licht van een scheepslantaarn beschenen, hen akelig aan. Er is geen redding meer mogelijk. Nog een oogenblik en het spookgevaarte zal ook de weerlooze boot in de diepte gestooten hebben....