Uit het rijk der kant. -
Keizerinnen en koninginnen, hertoginnen en vorstinnen, dames van hoogen adel en veel geld zijn steeds groote liefhebsters van echte kant geweest. Ook tegenwoordig wordt ze alleen in die bevoorrechte kringen gedragen.
De kostbare Venetiaansche kant, die de wonderbare ivoortint bezit, de zachte kant van Alençon en Argentan, de fijne Valenciennesen de bijna doorzichtige Mechelsche kant, ten slotte ook de Honiton-kant staan het hoogst bij de Engelsche koningin aangeschreven. De Honiton-kant met haar patronen van naar de natuur behandelde bloementakken is te danken aan den ijver der wakkere vrouwen van de stad Honiton in Devonshire en wordt of met de naald vervaardigd of op klossen geweven.
Juist van deze kostbare kant bezit de koningin een waren schat. Als dan ook een vrouwelijk lid van het koningshuis in het huwelijk treedt, geeft Victoria haar gewoonlijk de noodige Honiton-kant voor het bruidskleed.
Groote schatten aan kant bezit ook de Duitsche keizerin. Toen een vakman voor eenigen tijd haar kant moest schatten, raamde hij ze op een waarde van ongeveer driehonderdduizend gulden. Behalve Honiton-kant is de keizerin nog in het bezit van bijzonder mooie Brusselsche kant, haar als huwelijksgeschenk door den koning van België geschonken. Prachtig ook is het weefsel van Mechelen, misschien het teerste en kostbaarste, wat de kantindustrie in de Nederlanden ooit heeft voortgebracht. Ze worden in één stuk gewerkt, en wel uit draden, die zoo dun als die van de spin zijn. Ook het kunstige werk van het Ertsgebergte is in de verzameling der keizerin vertegenwoordigd.