Kunstmatige zijdefabricatie. -
Zelfs de zijwormen, die merkwaardige en vraatzuchtige kunstenaars bij de gratie Gods, hebben van de groote kwaal van onzen tijd, de concurrentie, te lijden; en ook hier is het de groote wereldveroveraarster, de machine, die hun het geheim van hun arbeid afgezien heeft.
Misschien interesseert het onze lezeressen te vernemen dat het fijne en glanzende weefsel, waarmee zij zich zoo gaarne tooien, ook uit een schijnbaar geheel tegenovergesteld element vervaardigd worden kan: het stugge, harde hout.
Intusschen berust zoowel de natuurlijke als de kunstmatige zijdeproductie op denzelfden grondslag: plantenvezels.
Gaan wij eerst het procédé bij de natuurlijke vervaardiging van zijde na. Deze vereischt noch zwoegende machines, noch rookende schoorsteenen, noch ijzeren raderwerk. De spinster, dat is de rups, verslindt eenvoudig de groene, vezelige bladen van den moerbeienboom, die zij vervolgens, na een geheimzinnige kunstbewerking in haar maag, in den vorm van een uiterst fijnen, glanzenden draad weer door den bek teruggeeft. Deze draad vormt, zooals men weet, den cocon of het popje, waarin de rups zich wikkelt en dat het materiaal levert, waaruit de zijde geweven wordt.
De kunstmatige zijde, naar haar uitvinder Chardonnet genaamd, is wat meer ingewikkeld van fabrikaat.
Hier komt de scheikunde aan te pas. Het tot dit doel bestemde hout wordt eerst door middel van machines in een pap veranderd, deze met salpeter- en zwavelvuur gedrenkt, daarna gedroogd en in een oplossing van 90 pCt. aether en alcohol gedompeld. Op deze wijze verkrijgt men een lijmachtige zelfstandigheid met de technische benaming van collodion aangeduid. Deze massa wordt in stevige, cilindervormige vaten aan een sterke drukking blootgesteld, die ze in horizontale zeer dunne glazen buisjes drijft. Opent men nu een kraantje, dan komt uit de fijne opening van zulk een buisje, die den bek van de rups vervangt, een heel fijne, zijdeachtige draad, die door arbeidsters op spoelen gewonden en daarna tot strengen gehaspeld wordt. Die strengen worden bovendien nog door een oplossing van ammoniak gehaald om de ontbrandbaarheid van salpeter- en zwavelzuur te neutraliseeren.
Het fabriceeren van kunstmatige zijde wordt reeds sedert twee jaren te Besançon met zoo groot succes uitgeoefend, dat de fabriek aan de aanvragen niet meer voldoen kan. Op het oogenblik is men bezig te Fismes, ook in Frankrijk, een tweede inrichting van dien aard te vestigen, waar alle tot dusver opgedane ervaringen benut zullen worden om verbeteringen aan te brengen en op deze wijze tegen den laagst mogelijken prijs de best mogelijke waar te leveren.
De langs dezen weg verkregen zij wordt om haar glans en stevigheid bij voorkeur tot de vervaardiging van lint en passementerieën gebezigd. In elk geval staat voor dit nieuwe product een groote toekomst open.