Paus Sixtus V. -
Een der krachtigste figuren, die ooit den Stoel van St. Petrus hebben bestegen, was Sixtus V, wiens jeugd niet zou hebben doen vermoeden, dat hij eenmaal tot zoo hooge waardigheid zou worden geroepen.
Felix Peretti, zoo was zijn naam, werd in 1521 te Grottamare in de Marken, in de nabijheid van Montalto, geboren. Zijn vader, die wijngaardenier was, maar het niet breed had, deed hem al vroeg bij een boer in de leer, voor wien de jonge Felix de varkens moest hoeden. Op zekeren keer kwam er een Franciscaner monnik langs, die niet goed wist, welken weg hij moest inslaan om te Ascoli te komen. Felix vergezelde den monnik en gaf van zooveel lust in de studie blijk, dat men hem tot het onderricht toeliet. Zijn talenten verbaasden iedereen, en nadat Felix het kleed der Franciscanen had aangenomen, werd hij in 1545 tot priester gewijd, weinig tijds daarna doctor en professor in de godgeleerdheid te Siëna en nam den naam van Montalto aan. Als kanselredenaar verwierf hij zich een grooten naam, was achtereenvolgens algemeen inquisiteur te Venetië, consultor van het H. Officie te Rome en algemeen procurator der Franciscaner orde. In 1565 vergezelde hij den pauselijken legaat, kardinaal Buoncompagni, als gezantschapstheoloog naar Spanje en verwierf daar de achting van Philips II en de Spaansche grooten.
Toen kardinaal Alexandrino, zijn leeraar en beschermer, Paus was geworden onder den naam van Pius V, benoemde hij Montalto tot vicaris-generaal der Franciscaner-orde, tot bisschop van Santa Agata de' Goti en bekleedde hem in 1570 met het Romeinsche purper.
Nadat kardinaal Buoncompagni, in 1572 Paus geworden als Gregorius XIII, in 1585 was overleden, koos het H. College met eenparige stemmen Felix Peretti tot zijn opvolger. Deze nam den naam van Sixtus V aan. Zijn eerste werk was, de Kerkelijke Staten van de rooverbenden te zuiveren, die er sedert jaren straffeloos allerlei euveldaden pleegden. Met buitengewone strengheid en zonder aanzien des persoons, trad de nieuwe Paus tegen het onrecht in iederen vorm op.
goede maatjes, naar de schilderij van g. chierici.
Werd hierdoor zijn naam gevreesd, Sixtus V was ook een groot bevorderaar van de werken des vredes, van kunsten en wetenschappen. De naar hem genoemde waterleiding Aqua Felice, de groote obelisk op het plein voor de St.-Pieterskerk, de prachtige koepel van St. Pieter, het hospitaal aan den Tiber zijn gedenkteekenen zijner regeering. Duurzamen roem verwierf bij zich door de stichting der Vaticaansche bibliotheek, waarvoor hij een prachtig gebouw en een eigen drukkerij liet inrichten.
Te Fermo in de Kerkelijke Staten vestigde hij een hoogeschool, te Rome het college van den H. Bonifacius voor jonge Franciscanen en te Bologna het college Montalto. Om de aangelegenheden der Kerk en der regeering te regelen, stelde Sixtus V vijftien congregaties van kardinalen in, terwijl hij in een bul van den 3en December 1586 bepaalde, dat het H. College uit 70 leden zou bestaan.
Deze groote Paus waakte ook met vaderlijke zorg over de belangen der Kerk tot in de afgelegenste landen, maar vooral in die rijken van Europa, waar de ketterij haar werk van verwoesting aanrichtte. Daar Hendrik III van Frankrijk zich bij de protestanten aangesloten en den kardinaal en den hertog De Guise lafhartig had laten vermoorden, sloeg de Paus hem in den ban.
Zijn rustelooze werkzaamheid ondermijnde zijn gezondheid, en na een regeering van vijf jaren overleed Sixtus V in 1590 in den ouderdom van 69 jaar, den roem nalatend van een groot Paus, een bekwaam regent en een schrander staatsman.
De schilder onzer gravure heeft den jeugdigen Felix Peretti voorgesteld, in zijn droomen de pauselijke tiara ziende, die eenmaal zijn slapen zou sieren. Het is de vraag, of de toekomstige Paus, toen hij als zevenjarige knaap de varkens hoedde, zulke stoute droomen heeft gehad, maar zeker is het, dat de schilder Tapissier zijn voorstelling op pakkende wijze heeft weergegeven.