Bij de Platen.
Een Bruidstoet uit den ouden tijd. -
Dat opwekkend tooneel met zijn bonte verscheidenheid van figuren brengt ons de prachtige portretstukken van onze roemrijke zeventiendeeeuwsche schilderschool te binnen. Blijkbaar heeft de ‘gouden tijd,’ dien Holland nooit vergeten moet, het penseel bezield van den Duitschen kunstenaar, wiens schilderij onze gravure weergeeft In dien tijd van de krachtige ontwikkeling der burgerijen openbaarde zich een geest van gulle levensvreugde, dien men ook in dezen bruidstoet weer terugvindt.
onderscheidingsteekenen en ridderorden van generaal van der heijden.
In de vertrekken op de eerste verdieping van het vaderlijke huis der bruid, waar alles feestelijk versierd is, heeft de ontvangst der gasten plaats gehad, die daar bruid en bruidegom ‘in staatsie’, alsmede beider ouders hun gelukwenschen kwamen aanbieden.
Daarop heefe zich de bruidstoet gevormd en deze daalt thans in het voorhuis af om zich naar de kerk te begeven, waar het huwelijk zal gesloten worden. De meeste deelnemers aan dien optocht bewegen zich nog op de trap, die met groene slingers en geschilderde wapen-borden gesierd is; het jonge paar is al beneden in het voorhuis, met roode tegels bevloerd, waar kinderen en buurlui in afwachting staan geschaard om het bruidspaar te begroeten, te bekijken en waarschijnlijk ook wel te critiseeren, zooals dat tegenwoordig nog bij dergelijke gelegenheden gebeurt. Bovendien is daar ook nog een troep muzikanten opgesteld, die met trom en fluit den stoet moet voorafgaan.
Trotsch op zijn geluk, leidt de bruigom zijn aanstaande, die schuchter voor zich ziet en wie het wit zijden bruidskleed bijzonder goed staat, zwierig bij de hand, terwijl de verwanten met de bruidsjonkers en bruidsjuffers en de verdere gasten volgen.