schiedenis weer in eens voor den geest roepen.
Esther, het eenvoudige Israëlitische meisje, door den koning, na het verstooten zijner trotsche gemalin Vasthi, uit duizenden tot zijn koningin verkoren, waagt zijn genade in te roepen voor haar arm verdrukt volk. Israël zucht onder de wreede vervolging van Haman, des konings gunsteling. En ofschoon het op doodstraf verboden is, ongeroepen voor den vorst te verschijnen, heeft Esther, op aansporing van haar oom Mardocheus, toch besloten, om den wille van haar volk tot den koning door te dringen. Drie dagen heeft zij met hoel haar volk gebeden en gevast om zich op dien heldhaftigen stap voor te bereiden. Zij heeft zich met haar rijkste sieraden getooid, opdat zij in de oogen des konings genade moge vinden.
Eindelijk is zij tot voor zijn troon genaderd. Vlammend van toorn springt hij op wegens die stoute overtreding van het strenge verbod. En Esther zinkt op den aanblik van den vergramden heerscher machteloos in de armen barer vrouwen.
Dat schouwspel verteedert het hart des konings en minzaam treedt hij op haar toe, om haar den schepter te doen aanraken ten teeken van zijn koninklijke gunst. Deelnemend vraagt hij haar het doel harer komst en staat haar voorkomend alles toe wat zij te verzoeken heeft. Het volk Israël is gered en de trotsche Haman vernederd.
Herhaaldelijk heeft de kunst dit aantrekkelijk tafereel tot onderwerp gekozen: het aandoenlijke van het geval, de pakkende tegenstelling tusschen de bevallige schuchterheid der jonge koningin en den hoogen trots des konings, de rijkdom der costumes, dit alles leent zich tot een alleszins dankbare voorstelling.
Die op onze eerste bladzijde, van den schilder P. Mariani, munt vooral uit door een streven naar historische trouw in costume en stoffeering. Hij heeft getracht ons een Assyrisch paleis te aanschouwen te geven, waarin natuurlijk het fantastische gedrocht, de gevleugelde sfinx niet mocht ontbreken. Ook het hoofddeksel des konings, de gewaden zijner omgeving, de waaiers en tapijten beantwoorden aan de voorstelling, die wij ons, op grond der jongste onderzoekingen, van het tijdvak kunnen maken.
dat is de kwestie.