Het negerweeshuis van Father De Ruyter
Te Wilmington.
Het doet het Hollandsche hart goed, te zien hoevelen onzer landgenooten in verre wereiddeelen zich op waarlijk heldhaftige wijze verdienstelijk maken voor het heil van den evennaaste.
Het kleine Nederland levert met zijn betrekkelijk geringe katholieke bevolking een aantal moedige geloofspredikers en apostelen, waarop groote katholieke naties trotsch konden gaan. En elk rechtgeaard katholiek zal zich beijveren, die edele Nederlanders in hun opofferenden arbeid te steunen, overtuigd dat hun liefdewerken en gebeden niets anders dan zegen kunnen brengen over ons vaderland.
Een der ijverigste Nederlandsche priesters in Noord-Amerika is stellig leather De Ruyter, een nog jong geestelijke, die in het korte tijdsbestek van maar vijf jaren door ongeëvenaarde wilskracht en onvermoeide toewijding een stichting heeft tot stand gebracht, die de bewondering gaande maakt van allen, die het voorrecht hebben gehad, ze te mogen bezoeken
Het is het weeshuis of toevluchtsoord voor negerjongens, Colored Boy s Home, te Wilmington in den staat Delaware, van welke om vangrijke stichting wij in dit nummer een afbeelding geven. Wie dit kolossale gebouw op ons plaatje beziet, zal zich moeilijk kunnen voorstellen dat dit in vijf jaren tijds stuksgewijze is opgebouwd, uitsluitend met behulp van giften en aalmoezen, door den wakkeren stichter ten behoeve zijner arme negerjongens bijeengebracht.
Omstreeks vijf jaar geleden kwam Father De Ruyter naar den staat Delaware met het doel zich te wijden aan de missie onder de ongeveer 500,000 negers van liet kleine en arme diocees Wilmington. Op dat oogenblik was het met de verbreiding des geloofs onder die gekleurde bevolking treurig gesteld; er was slechts éen katholieke negerin, die geregeld haar godsdienstplichten waarnam. Bovendien telde men nog een halt dozijn katholieke negers, die evenwel allesbehalve trouwe communicanten waren. Maar met de hulp van den H. Jozef, onder wiens machtige bescherming de nieuwe missie werd gesteld, wist Father De Ruyter daar spoedig verandering in te brengen, en zijn grootsche stichting, in dit nummer atgebeeld, levert stellig het sprekendste bewijs voor de machtige ontwikkeling van het katholiek missiewerk onder de negers van Wilmington
Hij begon met een vereeniging te stichten onder den naam van St. Joseph's league for catholic colored Missions of St.-Jozefsvereeniging woor katholieke negermissies. De kleine jaarlijksche bijdragen der leden en de gilten van weldoeners stelden hem weldra in staat, een kleine school te openen voor negerjongens te Wilmington, op de plek, waar zich nu de kapel verheit van het kolossale gesticht. Al spoedig kon aan de school een woonhuis voor de eerwaarde zusters toegevoegd worden, die Father de Ruyter bij de opvoeding zijner kleinste negertjes ter zijde stonden. Daarop werd ten behoeve der missie een kerk met pastorie gebouwd en eindelijk werd de stichting ondernomen van het groote weeshuis St. Joseph's Home.
Een bezoek en bezichtiging van de ruime en sierlijke gebouwen, zoo lezen wij in de Morning News van Wilmington, is rijk aan aangename verrassingen. Het is het eenige gesticht in de Vereenigde Staten, waarin enkel negerweesjongens. worden opgenomen. an de straat gezien, treffen de gebouwen den bezoeker door hun grootschheid en van binnen door de voortreffelijkheid hunner inrichting; maar meer dan door dit alles staat de bezoeker verrast, als hij verneemt dat deze stichting is ondernomen en tot stand gebracht door een enkel man, alleen steunende op vrijwillige giften, en dat in zoo korten tijd. Binnen vijf jaren is deze stichting uit een kleine school aangewassen tot een onafzienbare reeks gebouwen van drie verdiepingen. Zij bevatten de woning van Father De Ruyter, de kapel en uitstekend ingerichte lokalen voor de verpleging van 180 jongens; verder kantoren, ontvangstkamers, slaapzalen, badinrichting, waschhuis, bakkerij, kleermakerswinkel, schoenwinkel en apotheek.
sT.-JOSBPIL'S HOME TB WILMINOTON.
Al deze lokalen zijn net, sommige zelfs sierlijk gemeubeld en onberispelijk zindelijk. De slaapzalen zijn alle voorzien van ijzeren ledekanten, elk met een matras, witte lakens, dekens en kussensloopen. Elke jongen heelt zijn eigen bed en eigen handdoek. Op elke slaapzaal staan kleerkasten, waarin iedeie jongen zijn afzonderlijke berging heelt voor twee pakken kleeren; en op elke slaapzaal heeft men een koker, tegen den wand geplaatst, waardoor het vuile goed rechtstreeks naar de wasscherij gaat. De keuken, het waschhuis, de magazijnen en eetzalen zijn gelijkvloers gelegen en zijn alle modellen van netheid en orde Het kantoor, de ontvangstkameis en leerzalen liggen op de eerste verdieping, terwijl de tweede en derde verdieping worden ingenomen door de slaapzalen en badkamers, alsmede de cellen der zusters Franciscanessen, waarvan er veertien aan de school verbonden zijn.
Een sprekende trek van de hoofdgebouwen zijn de uitgestrekte afdaken of veranda's langs de beide vleugels, die de open binnenplaats insluiten. Die binnenplaats, ter groote van 30.000 vierkante meter, is geheel geplaveid en strekt tot speelplaats voer de jongens, waartoe zij van allerlei toestellen en inrichtingen tot lichaamsbeweging en spel in de open lucht is ingericht.
Zij is de ruimste en zindelijkste speelplaats van alle scholen der stad. De andere lokalen, lees- en leerzalen, slaapzalen, badinrichting, ziekenzaal enz. zijn zooals die ook in andere moderne inrichtingen op ruime schaal worden aangetroffen; maar die speelplaats is eenig: zij legt misschien meer dan een g andei deel van het gebouw getuigenis af van de gulhartigheid des stichters. De grond alleen kostte 16.000 dollars, de nivelleering en plaveiing omstreeks 6000 dollars.
De gezamenlijke kosten voor den bouw van het weeshuis met kapel en pastorie bedroegen ongeveer 100.000 dollars, terwijl de jaarlijksche verplegingskosten der bewoners op 10 000 dollar worden gerekend. De school, waaruit de stichting is opgegroeid, werd in September 1890 geopend: in Mei 1893 werd de eerste steen gelegd voor het weeshuis en in 1894 werd de laatst aangebouwde vleugel voltooid.
Aan het weeshuis is verbonden een kostelooze apotheek, met welker beheer belast is zuster Margaret, vroeger apothekeres te Weenen en later in het St.-Agneshospitaal te Philadelphia. Zij is de eenige vrouwelijke artsenijkundige in den staat Delaware.
De apotheek is volledig en bevat een van alle hulpmiddelen voorziene kamer voor geneeskundige cliniek en heelkundige operaties. Dit gedeelte der stichting dankt haar ontstaan aan een invallende gedachte van Father De Ruyter, terwijl hij in het St.-Agneshospitaal zwaar ziek lag. Terwijl hij in dat groote liefdehuis aan het ziekbed gekluisterd was, besloot hij, ingeval hij de gezondheid terugkreeg, aan zijn weeshuis een kostelooze apotheek te verbinden; en in deze onderneming mocht hij zijn pogen met hetzelfde welslagen bekroond zien als hij reeds bij de andere onderdeden zijner stichting had mogen ondervinden. Niet alleen heeft hij voor een kostelooze apotheek gezorgd, maar ook voor geneeskundige hulp van doctoren, die daar iederen dag te raadplegen zijn. Gedurende het jaar, eindigende in November 1894, had zuster Margaret 7000 recepten klaar gemaakt voor 3000 patiënten.
De schilderachtige groep, op blz. 349, naar een photographie vervaardigd, geeft ons Father De Ruyter te zien te midden zijner negerknaapjes, waarvan hij het kleinste vaderlijk tegen zijn knie heeft staan, en omgeven van de ijveiige zusters en het verdere personeel van zijn bewonderenswaardig St.-Joseph's Home.
De eerw. heer De Ruyter is in 1853 te Zutfen geboren, studeerde op het seminarie te Kuilenburg en vertrok, na het doorloopen van de klasse der rhetorica, vandaar naar Mill-Hill in Engeland, waar hij zijn studiën voltooide. In 1878 werd hij naar Amerika gezonden voor de missie onder de negers; vijf jaren was hij werkzaam te Baltimore, vijf jaren te Washington, een jaar in Engelsch-Indie en nu laatste lijk vijf jaren te Wilmington op de zegenrijke wijze als wij hierboven gezien hebben.