Voorzichtigheid bij open wonden.
- Bijna dagelijks hoort men van de ernstige gevolgen van kleine verwondingen. Nu is het een vergiftigde inktsoort, dan een met aniline geverfde kous, dan weer een ander gevaarlijk kleursel, waaraan het ongeluk wordt toegeschreven. Vooral de verfsoorten worden dikwijls verdacht, oorzaak van vergiftiging te zijn.
Al is het natuurlijk raadzaam, met verf voorzichtig te zijn, toch is het zeker, dat menig geval van vergiftiging ten onrechte aan verfstoffen wordt toegeschreven. De omstandigheid toch, dat een snede met een volkomen zuiver mes, de steek van een naald of een splinter, die niet de minste verfstof bevatten, zoo dikwijls bedenkelijke gevolgen hebben, wijst op andere oorzaken.
Juist zulke kleine verwondingen worden in den regel niet met de noodige voorzichtigheid behandeld; men neemt er zelfs niet zooveel notitie van, de gewonde plaats uit te wasschen en te verbinden. Toch moet men dit nooit verzuimen, want de ons omringende lucht is dikwijls genoeg met bacteriën bezwangerd, die verderfelijk kunnen werken op het bloed van den mensch. De geringste onreinheid is dikwijls voldoende, om een menschenleven in gevaar te brengen. Daarom moet men elke wonde, ook de onbeduidendste, flink uitwasschen, en nadat ze heeft opgehouden te bloeden, onmiddellijk met een luchtdichte, anti-septische pleister bedekken.
***