Een kunstwerk uit de zeventiende eeuw. -
In onzen nuchteren, practischen tijd, nu de machine hetzelfde voorwerp duizendvoud produceert en de meeste menschen hun woningen met conventioneele lorren opschikken, vindt het handwerk, dat vroeger een gouden bodem had, over het algemeen maar weinig waardeering.
Hoe geheel anders was het in de middeleeuwen en ook nog later, toen de vlijt en de kunstsmaak van den werkman op prijs werden gesteld en deze jaren en jaren bezig was, om een kunstgewrocht, een meesterstuk te scheppen, dat de bewondering van tijdgenoot en nazaat zou opwekken.
Zulke kunstgewrochten vindt men thans meestal in museums en bijzondere verzamelingen van kunstlief hebbers bewaard als een blijvende herinnering en hulde aan vaak onbekende meesters. Niet het minst rijk daaraan is Duitschland, en hier zijn de oude, schilderachtige steden vaak ware schatkamers van wat de noeste vlijt, het taaie geduld en het scheppend vernuft der voorvaderen hebben gewrocht.
Onder die oude steden neemt Frankfort aan de Main een eerste plaats in. Naast vele openbare musea bezit het tal van particuliere verzamelingen, waarvan de verzameling Seckel een der eerste is, niet zoozeer wegens het' groote aantal, als wel om de hooge waarde der daar vergaarde schatten.
Behalve kostbare exemplaren van oude stukken, van majolica vervaardigd, als borden en schalen, zilveren tafelgerief, drinkkroezen en ander werk der oude goudsmeekunst, bevat deze verzameling een buitengewoon fraaie pendule, waarvan de lezer hiernaast een afbeelding aantreft.
Deze in de 17e eeuw vervaardigde pendule is een zoogenaamd tafelwerk, waarvan de groote waarde zit in de kostbare kast, uitgevoerd in den geest der latere Renaissance. De grondstof is ebbenhout, dat gedeeltelijk met zilveren, gedeeltelijk met vergulde ornamenten is versierd.
Op het onderste platvorm, ingelegd met ivoor en blaadjes van paarlemoer, verheft zich de door zuilen gedragen boog, waaronder in gedreven zilver de afbeelding van een met schild en piek gewapenden krijgsgod staat. Wellicht heeft de oorlogszuchtige tijd den kunstenaar dit zinnebeeld aan de hand gedaan, dat door schoone vormen en weekheid uitmunt.
De dragende zuilen zijn met geciseleerd en gedreven zilver overtrokken, dat op zijn beurt weer met sierlijk vergulde loofwerkguirlandes omkleed en met rijzende engelenkopjes versierd is, waardoor het een goed gevuld geheel vertoont.
Prijkt het eerste platform met een krijgsgod, in den bovenbouw, die eveneens op fraaie geornamenteerde pilaren rust, is ook een statuette aangebracht, het symbool der wetenschap, meer in het bijzonder der sterrenkunde, in de gedaante van een geleerde. In de rechterhand houdt hij een verrekijker, in de linker een passer, terwijl een globe naast hem staat, Ook deze figuur is zeer kunstig in zilver gedreven en gedeeltelijk verguld. De verschillende bogen en nissen zijn rijk met uitgezaagde zilverornamenten getooid, onderbroken door vergulde engelenkopjes.
De in zilver gegraveerde wijzerplaat, alleen van uurcijfers voorzien, is door meester Kreittmayr van Praag gemaakt, die zich in de 17e eeuw vooral door het graveeren van wijzerplaten grooten naam had verworven.
Wat het overige der kostbare pendulekast betreft, die wordt aan den Augsburger goudsmid Mattheus Wallbaum toegeschreven naar aanleiding van de treffende overeenkomst in uitvoering en ornamenteering met andere werken van dezen vermaarden meester.
Met de nog aanwezige uurwerken van Thalet en Jeremias Metzyker bewijst dit kunstwerk welke hoogte de Augsburger uurwerkmakers in de 16e en 17e eeuw hadden bereikt.