Van Bijsterveld's Advocaat.
Een echt vaderlandsche drank, dien men ongaarne bij een feestelijke gelegenheid mist, is de advocatenborrel. Vooral bij Nieuwjaar en op verjaardagen schijnt hij de aangewezen traktatie. Misschien ligt dit hieraan, dat bij die gelegenheden de gezondheid van den gastheer of jubilaris gedronken wordt, en advocaat stellig een bij uitstek gezonde, versterkende drank mag heeten. De bestanddeelen toch, waaruit hij is samengesteld: eieren, alcohol en suiker, worden algemeen tot de versterkende middelen gerekend, en, met mate gebruikt, kunnen zij zeker de gezondheid niet anders dan bevorderlijk zijn.
Aldus schijnen dan ook de huismoeders in 't bijzonder en de dames in 't algemeen er over te denken; want terwijl de eerste behoorlijk zorgen, tegen de bovenbedoelde feestelijkheden een kraf advocaat gereed te hebben, toonen de vrouwelijke gasten zich lang niet ongeneigd, die alle eer aan te doen. Opmerkelijk toc his de advocatenborrel, ondanks zijn kranig mannelijk klinkenden titel, het lievelingskostje van de dames.
een flesch van bijsterveld's advocaat.
In den goeden ouden tijd, toen de wereld wat gemoedelijker was ingericht dan nu wel het geval is, hadden de dames zelfs het monopolie der bereiding van den echt huiselijken feestdrank. Tegenwoordig echter is de vervaardiging van advocaat een uitgebreide tak van de vaderlandsche nijverheid geworden, en wie advocaat zegt, noemt in één adem Van Bijsterveld, den energieken industrieel, door wiens onvermoeide pogingen de Nederlandsche advocaat ver buiten onze grenzen een welverdiende reputatie heeft gekregen.
Nu weten wij heel goed - en om onze geachte lezeressen niet te ontstemmen, laten wij dit op deze lofspraak onmiddellijk volgen - dat nog vele Nederlandsche huismoeders een waarlijk bewonderenswaardig talent hebben, om advocaat klaar te maken. Reeds dagen te voren zien de huisgenooten in blijde verwachting naar het feestelijk uur uit, waarop de geurige drank, door de vaardige hand van moeder of de oudste zuster bereid, zal rondgepresenteerd worden.
Maar evenals in alles is het ook hier: baas boven baas, en na de haar door ons gebrachte hulde, waarop zij alle aanspraak hebben, zullen onze huismoeders loyaal genoeg zijn, om te erkennen, dat zij tegen de firma Van Bijsterveld niet aankunnen.
Goeden, heerlijken advocaat klaar te maken is een heele kunst. Het komt er vooral op aan, te weten, in welke verhouding de hoofdingrediënten: eieren, alcohol en suiker moeten genomen worden. Dit is een wetenschap op zichzelf, die men, als alle andere, enkel door aanhoudende studie en practijk machtig wordt. De heer Van Bijsterveld nu heeft zich al meer dan tien jaar speciaal op de bereiding van advocaat toegelegd en daarin een meesterschap verworven, als hem niet licht door een tweede zal betwist worden.
Maar, zooals wij reeds zeiden, deze ondernemende firma stelde zich niet tevreden, haar artikel door geheel ons land verspreid en als het beste op dat gebied geroemd te zien, ze wilde ook het buitenland, zelfs de verst afgelegen gewesten, met dezen drank doen kennis maken.
Aan de verzending naar tropische gewesten zijn evenwel, met het oog op het transport, de verandering van temperatuur en het bewaren zelf, eigenaardige moeilijkheden verbonden. Uit de samenstellende deelen moet natuurlijk zorgvuldig alles verwijderd worden, wat op den duur aan bederf onderhevig zou kunnen zijn. Ook deze moeilijkheid heeft de heer Van Bijsterveld uit den weg geruimd door het uitvinden van een machine, die ongeveer 1500 eieren in een uur tot advocaat verwerkt, en waardoor alle abnormale bestanddeelen, zelfs het vlies, dat den dooier omvat, vóór de vermenging met andere stoffen verwijderd worden. Hierdoor wordt dus de duurzaamheid van den advocaat verzekerd, wat zeker wel de grootste overwinning is, die de firma op de weerbarstige stof kon behalen.
Verwonderen kan het dus niet, dat ook in het buitenland het uitlokkend artikel van den heer Van Bijsterveld algemeen gewaardeerd wordt. Vakbladen en vakmannen hebben er bij herhaling hun hoogste tevredenheid over uitgesproken. Zoo schreef de Revue internationale des falsifications, het officieel orgaan der internationale commissie tot beteugeling der vervalsching van voedingsmiddelen, waarvan professor Brouardel, de deken der faculteit van geneeskunde te Parijs, voorzitter is, in haar nummer van den 15en September 1891:
‘De advocaat is een likeur van Hollandschen oorsprong, hoofdzakelijk bereid uit eieren, suiker en alcohol. Hoewel tot dusver slechts in eenige landen bekend, vindt hij langzamerhand in alle werelddeelen ingang.
‘Een der meest gevraagde merken is Van Bijsterveld's Advocaat. Gedurende tal van jaren, dat wij dit artikel controleeren, hebben wij er nooit schadelijke bestanddeelen of kleurstof in aangetroffen, zoodat het als een volkomen zuiver product moet beschouwd worden.’
Zulke vleiende getuigenissen, door deskundigen uitgereikt, zouden wij nog bij menigte kunnen aanhalen, maar dat is zeker overbodig, te meer daar Van Bijsterveld's advocaat sedert 1886 onder voortdurende contrôle staat van de heeren dr. P.F. van Hamel Roos en A. Harmens Wzn., directeuren van het bureau voor chemisch en microscopisch onderzoek te Amsterdam.
Als wij dan toch gunstige getuigenissen willen vernemen, zien wij liever welke bekroningen de firma op de verschillende tentoonstellingen ten deel vielen, niet enkel voor haar advocaat, maar ook voor verschillende andere likeuren en elixirs.
Te Brussel werd de heer Van Bijsterveld bekroond met de zilveren medaille; te Barcelona met de bronzen en zilveren medaille; te Londen met de gouden medaille; te Tunis met het eere-diploma; te Reims (en daar, in het land der Champagne, hebben ze van die dingen verstand) met het groot eere-diploma en gouden medaille re klasse; te Parijs met de zilveren en gouden medaille; te Scheveningen (op de Internationale Sporttentoonstelling) met de gouden medaille; te ..... maar het lijstje is lang genoeg, om zelfs den grootsten twijfelaar van de uitmuntende qualiteit te overtuigen. Eén bekroning, de jongste, mogen wij evenwel niet vergeten; het is die op de wereldtentoonstelling te Antwerpen, waar de firma Van Bijsterveld de gouden medaille verkreeg.
de distilleerderij van binnen.
Zijn uitstalling trok dan ook tijdens den geheelen duur der expositie veel bekijks. Vergissen wij ons niet, dan werd ze zelfs met het bezoek der koninklijke familie vereerd, en het Hollandsche product door de lippen van den fijnproever Leopold II gekeurd. In de hoofdgalerij der tentoonstelling stond een eenvoudige, doch nette kiosk, bevattende kruiken, flesschen enz., met aanduiding der verschillende verpakkingen van de firma. Boven op de kiosk stond, vrij in de lucht, een flesch advocaat van reusachtige afmetingen, die ongetwijfeld menig bezoeker zal bekoord hebben.
Wij gelooven, dat zelfs de niet zoo reusachtige flesch, welke onze lezers wel niet, in natura, maar in afbeelding op deze pagina aantreffen (benevens het in- en uitwendige der distilleerderij), menigeen zal verlokken, met zoo'n flesch in natura kennis te maken of de kennismaking te hernieuwen. De eerste zal tot de ervaring komen, dat die kennismaking niet tegenvalt, de tweede weet dat reeds.