Scheeve torens.
Aan alles hier op de wereld komt een einde, ook aan het bestaan van bouwgewrochten, die voor de eeuwigheid gesticht schenen.
Zoo is kort geleden weer een der beroemdste bouwwerken van de wereld meedoogenloos opgeruimd. De scheeve toren van Saragossa, een voorwerp van algemeene belangstelling, werd op het einde van het jaar 1892 ‘wegens bouwvalligheid’ gesloopt. Of een restauratie niet meer mogelijk, dan alleen ten gevolge van den slechten staat der Spaansche financiën onuitvoerbaar was, kan hier in het midden blijven. Het feit verwekte in alle geval bij de vereerders van de gedenkstukken der oudheid ernstig leedwezen, ook al konden zij zich troosten met de gedachte dat er nog meer dergelijke merk waardige bouwwerken bestaan, zooals de scheeve toren van Pisa, die van Genua, Ravenna, Mantua, - alle in Italië, dat wel de specialiteit dier bouwkundige rariteit schijnt te hebben, dank misschien aan zijn vulkanischen bodem; - verder van Chesterfield en Bridgenorth in Engeland, - eindelijk, om ons vaderland niet te vergeten, ook de ‘grijze steenen reus’ te Delft, waarvan De Genestet zong:
Gelijk als Pisa heeft ook Delft haar scheeven toren,
Die, al voor eeuwen her, de ruste placht te storen
In 't klooster aan zijn voet, te sombren winternacht,
Maar sinds door geen orkaan nog werd ten val gebracht,
En pal staat, scheef maar pal, en naar wij vast vertrouwen,
In Delft het langer dan wij allen uit zal houen.
Bijna driehonderd jaar heeft de ‘nieuwe toren’ (Torre Nueva) te Saragossa gestaan in zijn dreigende houding, naar de kerk, aan de andere zijde de straat gelegen, overbuigende, als gestadig op het punt ze onder zijn val te verpletteren.
Ten jare 1594 gebouwd, diende hij tot in den laatsten tijd als klokkenstelling of wachttoren en wekte de algemeene ver- en bewondering dergenen, die hem aanschouwden.
Want het hooge baksteenen gevaarte, welks top langs een trap van 200 treden te bereiken was, vertoonde fraaie vormen en droeg niet weinig bij tot opluistering van het landschap. Van zijn hoogsten trans genoot men een prachtig gezicht over de stad en haar omgeving.
Van hechter bouw dan de ‘nieuwe toren’ te Saragossa scheen, is ongetwijfeld de scheeve toren van Pisa, die naast de prachtigste monumenten der bouwkunst het merkwaardige Domplein dezer interessante oude stad versiert. Gelijk de verschillende afzonderlijke zangen van een christelijk heldendicht, dat gevoeglijk met Dantes Divina Commedia te vergelijken is, verheffen zich op dat uitgestrekte plein vooreest de Dom, een der schoonste gedenkstukken der middeleeuwsche bouwkunst in Italië, dan het Campo Santo, dat is het kerkhof, met aarde uit Jerusalem gevuld, en... het zevende wonder van Italië, il Campanile storto, de scheeve toren, door den Duitschen meester Wilhelm en Buono Buonanni gebouwd in den jare 1179, gelijk een inschrift bij de deur aangeeft.
Hecht en zwaar, zooals een krachtig tijdvak hem voortbracht, bestaat de toren uit een zestig meter hoogen cilinder, gevormd door een dikken, fraai gemetselden muur, die aan de buitenzijde door acht omgangen in evenzooveel verdiepingen afgedeeld is.
Al deze verdiepingen zijn, welbeschouwd, maar herhalingen van de eerste verdieping, waar evenals bij al de andere door een rondloopende zuilenrij een open galerij wordt gevormd, die gelegenheid geeft, den toren zonder gevaar om te wandelen. Het aantal der zuilen van de verschillende verdiepingen bedraagt 207.
Dat de bouwmeesters van dit merkwaardig monument het er op gezet hadden, een stuk werk te leveren, dat de eeuwen trotseeren kon, blijkt duidelijk uit de zorgvuldige uitvoering. Het daartoe benoodigde materiaal, marmer en graniet, is niet alleen van uitstekende qualiteit, maar daarbij ook onberispelijk bearbeid, stevig verbonden en keurig samengevoegd. Men bereikt de verschillende verdiepingen langs een wenteltrap, die in haar geheel 293 treden telt, terwijl men nog een ladder beklimmen moet om boven op het plat te komen.
Heeft men dat bereikt, dan staat men hooger dan de klokken van den toren - aan de H. Maagd, het Lijden en de Gerechtigheid gewijd - die door haar schommelingen het overhangende gevaarte niet vermogen te schokken. Van dit plat, van welks hoogte Gallilei eenmaal den vrijen val der lichamen waarnam, geniet men een heerlijk gezicht op de zee, de nabij gelegen beroemde badplaatsen en de uit duizend bogen bestaande, door Cosmo de' Medici aangevangen en door Ferdinand I voltooide waterleiding, die de stad van drinkwater voorziet.
Minder sierlijk, ja zonder eenig sieraad, maar toch niet minder merkwaardig zijn de beide scheeve torens van Bologna, de Asinelli en de Carisenda of Torre mozzo, dat is afgestompte toren. Beide dagteekenen uit den tijd der Italiaansche republieken, toen enkele aanzienlijke familiën haar huizen en paleizen verschansten om zich aan de woede en de vervolging hunner vijanden te onttrekken.
Naar het heet, werden zij gebouwd, om te dienen tot wachttorens, van welker top men het omliggende land overzien en het heimelijk