Nicolaas II Keizer aller Russen. -
Door het overlijden van czaar Alexander III is het betrekkelijk groot getal jeugdige monarchen in Europa weer met een vermeerderd. Den 18en Mei 1868 geboren, is keizer Nicolaas II nog maar ruim 26 jaar oud. Wat een ontzaglijk zware taak voor zijn jonge schouders, het uitgestrektste rijk ter wereld te besturen en als onbeperkt gebieder te heerschen over meer dan honderd millioen zielen!
Van den nieuwen czaar aller Russen is betrekkelijk weinig bekend, daar er in Rusland maar één wil en één wet is, en dit was zoolang hij leefde Alexander III.
De jonge keizer behoorde in zijn kinderjaren niet tot de sterksten en werd daarom vooral door zijn moeder opgevoed, die nog altijd grooten invloed op hem heeft behouden en aan wie hij bijzonder gehecht is. Ook thans bezit Nicolaas II niet de reusachtige gestalte en herculische lichaamskracht zijns vaders, maar zijn gezondheid is uitstekend en zijn verschijning maakt een gunstigen indruk.
Het meest bekend uit zijn leven als czarowitz is zijn reis om de wereld in 1891, waar hij bijna het slachtoffer werd van een dweepzieken Japanner.
Het was de 15e Mei 1891. Na Britsch-Indië doorreisd te hebben, waar zijn broeder George te Bombay was ziek geworden, vertoefde de czarowitz ongeveer twee maanden in Japan, dat hij tot in bijzonderheden bezocht en waar hem zoowel door de bevolking als door de regeering de hartelijkste ontvangst was bereid.
Op den gedenkwaardigen 15en Mei zat de Russische prins in zijn jinrikisha (een soort van rijtuig); prins George van Griekenland was ongeveer dertig passen achter hem, en verder het Russische gevolg en eenige Japansche prinsen. Men bevond zich in een zeer nauwe straat van het dorp Otzoe. Plotseling voelde grootvorst Nicolaas zich aan het hoofd getroffen, sprong uit het rijtuig en liep naar de menigte, die zich om den vorstelijken stoet geschaard had. Op dit oogenblik hief de moordenaar met beide handen zijn sabel op en snelde op den prins toe om hem het hoofd af te slaan. Gelukkig werd de ellendeling toen door een slag met den stok van den Griekschen prins getroffen, die hem zijn doel deed missen. Onmiddellijk werd nu de moordenaar door de menigte gegrepen.
Een telegram van den czaar gelastte zijn zoon, op staanden voet Japan te verlaten, waar hij aan een zoo dreigend gevaar had blootgestaan. Had de Japansche dweper zijn doel bereikt, dan zou Alexander III thans opgevolgd zijn door zijn tweeden zoon George, die aan tering lijdt en maar weinig hoop biedt op herstel.
De tegenwoordige keizer is de oudste zoon uit het huwelijk van Alexander III met prinses Dagmar, de tweede dochter van koning Christiaan IX van Denemarken, na haar overgang tot den schismatieken godsdienst Maria Feodorovna geheeten. Keizer Nicolaas heeft nog twee broeders, grootvorst George, die 23, en grootvorst Michaël, die nog niet ten volle 16 jaar oud is, en twee zusters, de grootvorstin Xenia, geboren in 1875, en de grootvorstin Olga, een kind van 12 jaar.
De nieuwe czaar was reeds voor het overlijden zijns vaders verloofd met prinses Alice, een zuster van den regeerenden groothertog Ernst van Hessen. Algemeen dacht men, dat het huwelijk nog aan het ziekbed van keizer Alexander zou voltrokken worden, maar dit is niet geschied. Wel is de jeugdige 22jarige prinses den dag na het overlijden van den czaar tot den Russisch-orthodoxen godsdienst overgegaan en heeft zij bij die gelegenheid de namen van Alexandra Feodorovna ontvangen.
De dynastie der Romanofs is met een groot aantal regeerende vorstenhuizen van Europa vermaagschapt, van welke wij slechts noemen dat van Engeland, Denemarken, Griekenland, Hessen, Mecklemburg-Schwerin, Montenegro enz.
Ten slotte laten wij hier de titels volgen, die keizer Nicolaas bezit. Hij is keizer en autocraat van Rusland, czaar te Moskou, Kief, Wladimir, Novgorod, Astrakan, van Polen, Siberië, Chersonesus, Taurië, heer van Pskow, groothertog van Smolensko, Lithauwen, Volhymë, Podolië en Finland, prins van Esthland, Lijfland enz. enz.
Moge de nieuwe czaar de voetstappen zijns vaders drukken wat diens liefde voor den vrede betreft, en meer nog dan deze rechtvaardigheid laten wedervaren aan de katholieken, die eeuwenlang onder den Russischen knoet hebben gezucht.