Bij de Platen.
Keizer Wilhelm aan boord der ‘Hohenzollern.’ -
In vroegere eeuwen zochten koningen en ridders hun uitspanning in het edele tornooi of steekspel, maar in de negentiende eeuw stellen zij zich met een heel wat minder ridderlijke soort van sport tevreden, en zelfs de Duitsche keizer acht het niet beneden zich, persoonlijk aan zeilwedstrijden deel te nemen.
Tot dusver waren de regatta's in Duitschland onbekend, maar nauwelijks had Wilhelm II ze in het land van zijn grootmoeder, koningin Victoria, leeren kennen en ze zelf met zijn jacht Meteor meegemaakt, of hij bracht die mode naar zijn eigen rijk over. Naijverig op den roem van Cowes, dat tot dusver bij zijn jaarlijksche zeilwedstrijden de voornaamste liefhebbers van Europa tegenwoordig had gezien, besloot de keizer, dat de daarvoor uitstekend gelegen haven Kiel haar Engelsche mededingster zou op zij streven en zoo mogelijk overvleugelen. Of dit zoo gemakkelijk zal gaan is een andere vraag, want den Engelschen zit het roeien en zeilen in het bloed, maar in alle geval heeft de keizer met zijn eerste proefneming succes gehad, daar de regatta te Kiel veel deelnemers en veel bekijks had. Ook persoonlijk succes had de keizer hierbij, daar zijn jacht, de Meteor, waarop ook de keizerin gedurende den wedstrijd had plaats genomen, het eerst aankwam.
Van geheel andere constructie dan de Meteor is natuurlijk het jacht Hohenzollern, waarmee Wilhelm II zijn zeereizen aflegt. Want nog altijd blijft de keizer een eerste liefhebber van reizen, zoodat hij denkelijk nog wel lang als de Reise-Kaiser bekend zal staan, in tegenstelling met zijn vader, die de weise Kaiser, en zijn grootvader, die de greise Kaiser genoemd wordt.
het huis sandenburg in zijn tegknwoordigen staat, naar een photographie.
Hoe het ook zij, de Hohenzollern, waarmee Wilhelm ook dezen zomer van Kiel uit de reis naar Noorwegen aanvaardde, is een echt vorstelijk ingericht schip.
Aan stuurboordzijde van het jacht liggen de vertrekken des keizers, die er deftig, vriendelijk en geriefelijk uitzien. Vooral is dit het geval met zijn werkvertrek, waarin de gravure op onze eerste pagina den jongen vorst voorstelt. Electrische telegrafen voeren van de werktafel naar alle hoeken van het schip, terwijl aan de wanden der kajuit instrumenten zijn aangebracht, die den keizer omtrent de snelheid van het schip enz. voortdurend op de hoogte houden. Rechts van de werktafel bevindt zich aan den buitenwand een fauteuil met gebloemd licht overtrek en daarvoor een ronde tafel met eerige stoelen. De wanden prijken met kleine aquarellen en schilderstukjes van bekende marine-schilders, en op zijn schrijftafel staan in een bonte rij photographieën van de keizerin en van de keizerlijke familie, alsmede van de koningin van Engeland. Bijzettafeltjes aan de wanden bevatten werken over marine-literatuur, terwijl een kistje met fijne Havana-sigaren al evenmin ontbreekt.
Achter de werkkamer ligt het slaapvertrek des keizers, hoogst eenvoudig, maar degelijk en deftig. Meer naar voren, dus vóór het werkvertrek, ligt de blauwe ontvangstsalon, die de heele breedte van het schip in beslag neemt. De inrichting is blauw met zilver, en de overtrekken der glanzende meubels zijn van gebloemde zijde. Een pianino siert den salon, die een prettigen en gezelligen indruk maakt. De vertrekken der keizerin aan bakboordzijde en de eetzaal, die onder het promenadedek ligt, zijn op dezelfde manier ingericht. Al de vertrekken op het keizerlijk jacht worden, als het donker is, electrisch verlicht.