Bij de Platen.
Wereldtentoonstelling van Antwerpen. De oprichters van Oud-Antwerpen. -
Na al hetgeen wij in den loop van dezen jaargang over de wereldtentoonstelling van Antwerpen, met name over Oud-Antwerpen hebben gezegd, kunnen wij niet nalaten de portretten te geven der mannen, die tot de oprichting der kleine stad den grootsten stoot hebben gegeven, en onder wier leiding ze geworden is het pronkjuweel der tentoonstelling.
Frans van Kuyck werd in 1852 te Antwerpen geboren. Door zijn groote gaven op gebied van schilder- en teekenkunst had hij zich spoedig naam verworven en zag zijn verdiensten gewaardeerd door het aanzoek, dat hem van verschillende inrichtingen gewerd om als leeraar in de teekenkunst op te treden. Behalve zijn werkzaamheden aan de ambachtsschool en de academie voor Schoone Kunsten te Antwerpen, levert hij de teekeningen van alle diploma's, menu's, programma's en andere herinneringsstukken der feestelijkheden, die in Antwerpen plaats hebben.
Hij is de ontwerper van alle historische en andere optochten, die zoo vaak worden gehouden; geregeld is hij lid van de commissies en jury's op gebied van kunst, die in de Scheldestad bijeenkomen, en bij al die bezigheden vindt hij nog den tijd zich door een reeks van werken een plaats te veroveren onder de beste Vlaamsche schilders van dezen tijd
Vooral munt Van Kuyck uit door zijn decoratief talent, waarbij zijn groote kennis der toestanden van het verleden, als hij zich op historisch terrein beweegt, hem altijd den juisten toon, de ware kleur doet kiezen. Met evenveel zorg behandelt hij zijn kleine, zoowel als zijn groote onderwerpen, en in een tijd, waarin zoovele halve kunstenaars zich beleedigd achten, als men ze decoratie-schilders noemt, doet het goed een man te ontmoeten, die als Van Kuyck toont dat er nog lauweren zijn te plukken op den weg, bewandeld door Rafaël en Rubens, de grootste artisten, maar ook de grootste decoratieschilders.
Dat buitengewoon decoratief talent heeft Van Kuyck nog eens te meer in toepassing gebracht bij zijn schepping Oud-Antwerpen, waaraan hij met zijn medewerker Eugène Geefs al zijn kunstsmaak, zijn archeologische kennis en zijn juist begrip van samenstelling en groepeering heeft ten koste gelegd.
Twee jaar jonger dan Van Kuyck is zijn stadgenoot, de architect Eugène Geefs. Nadat hem in 1879 aan de Academie voor Schoone Kunsten de prijs van Rome in den grooten prijskamp voor bouwkunst met algemeene stemmen werd toegekend, bezocht hij achtereenvolgens de meeste landen van Europa met Algerië en Tunis en werd kort na zijn terugkeer in België op een-en-dertigjarigen leeftijd tot professor benoemd.
Reeds in zijn academie-tijd had hij ijverige studies gemaakt van de oude gebouwen en monumenten zijner vaderstad en toonde naderhand door vele werken hoezeer de Vlaamsche stijl zich leent tot het oprichten van schilderachtige gebouwen.
In 1892 nam hij een werkzaam deel aan het Landjuweel; met het samenstellen van verschillende wagens oogstte hij hoogen lof, en kwam daarbij in nauwere aanraking met Frans van Kuyck, die hem dikwijls als medewerker ter zijde stond.
De twee kunstenaars konden toen elkanders waarde beoordeelen en het oprichten van Oud-Antwerpen, waaraan zij samen negen maanden hebben gewerkt, bewijst ten volle, hoezeer die twee mannen bij elkaar passen, hoezeer hun talenten elkander aanvullen. Al de groote gebouwen in Oud-Antwerpen en de schikking van het geheel zijn van de hand van Geefs; een groot deel van den lof, die het XVIe-eeuwsche stadje ten deel valt, komt dus toe aan hem, die, met medewerking van Van Kuyck, het wist te maken tot de grootste aantrekkelijkheid der tentoonstelling.
Het museum vanden Congo.- Tegenover het Congo-dorp ligt het museum met voortbrengselen en merkwaardigheden van den onafhankelijken staat. De lezer ziet op onze gravure den ingang van dat museum, dat uit het oogpunt van land- en volkenkunde zoo hoogst belangrijk is. Talrijke photographieën geven gezichten van het land en zijn bewoners, of doen ons zien wat er door bruggenbouw, aanleg van spoorwegen en anderszins voor het land is en wordt verricht; een reusachtige kaart en relief geeft ons den juisten loop te zien van den nieuwen spoorweg van Matadi, welks uitvoering zooveel hinderpalen in den weg staan, en welk ontwerp toch met stalen volharding en met opoffering van ontzaglijke sommen gelds wordt doorgezet.
Wereldtentoonstelling van antwerpen. Eugène Geefs.
Een groep levensgroote beelden stelt ons bewoners van het land voor, beladen met de stukken eener boot, die uit elkaar genomen kan worden, en die den reiziger van zoo groot