Jeanne d'Arc, haar stemmen hoorende. -
De Maagd van Orleans maakte wèl een uitzondering op denalgemeenen regel. Van haar weten wij, dat zij aan heel andere dingen dacht dan vrouwelijke opschik, maar zij was dan ook een meisje uit duizenden, een figuur, zooals wij er in den loop der eeuwen maar enkele aanschouwen, een heldin en een heilige.
Na de uitvoerige studie, die in onzen 21en jaargang aan de Maagd van Orleans gewijd is, behoeven wij voor de lezers der Illustratie haar beeld hier niet meer te schetsen. Toch zullen zij ons dank weten, dat wij hun, naar aanleiding van de hooge vlucht, die de vereering van Jeanne d'Arc den laatsten tijd in Frankrijk genomen heeft, een der fraaiste kunstwerken onder de oogen brengen, aan die maagdelijke kampioen voor Vaderland en Moederkerk gewijd. Het is de muurschildering, door den Franschen kunstenaar Lenepveu, op last der regeering, in het Pantheon te Parijs aangebracht.
Het Pantheon, de thans ontheiligde tempel der H. Genoveva, is, zooals men weet, ingericht tot een soort heiligdom ter verheerlijking van de gloriën uit Frankrijks geschiedenis. Aux grands hommes la patrie reconnaissante, aan de groote mannen het dankbare vaderland, - dus leest men op het fronton van den trotschen gevel. Overeenkomstig die bestemming is het fraaie gebouw van binnen versierd met de marmeren standbeelden van de grootste en edelste mannen, die Frankrijk in zijn roemrijk verleden heeft gekend, de H. Dionysius, de H. Martinus, de H. Gregorius van Tours, de H. Vincentius van Paulo enz. De wanden prijken met muurschilderingen, die de voornaamste gebeurtenissen uit de geschiedenis van het katholieke Frankrijk voor den geest roepen, als de redding van Parijs door de H. Genoveva, het doopsel van Clovis, Karel den Groote enz.
Een dezer schilderingen, wier uitvoering aan de eerste kunstenaars van Frankrijk is toevertrouwd, wordt door onze gravure weergegeven. Het is de pas kort geleden voltooide voorstelling van de Maagd van Orleans door Lenepveu. Zij vertoont ons het nederige dorpsmeisje van Domrémy op het oogenblik dat zij de hemelsche stemmen verneemt, die haar aanmanen het vaderland van de heerschappij des vreemdelings te bevrijden.
De aartsengel Michael, de aanvoerder der hemelsche heirscharen, reikt haar het zwaard, waarmee zij de vijanden van Frankrijk moet bestrijden, en de heilige Margareta en Catharina houden haar reeds bemoedigend de kroon der zegepraal voor.
Met bezielden blik voor zich uit starend, hoort Jeanne die stemmen aan; zij vergeet de schaapjes, die vreedzaam aan haar voeten grazen; zij laat het vlas vallen, dat zij bezig was te spinnen; zij denkt alleen aan haar hooge, heilige zending en grijpt vastberaden naar het wapen, haar door den engel gereikt.
mgr. coullié, aartsbisschop van lyon.
Op den achtergrond zien wij haar vader, met zijn ossen het veld omploegende, haar moeder, ijverig bezig een schaap te scheren, beiden niets vermoedende van de grootsche taak, waartoe hun kind van God is geroepen.