De villa d'Este bij Tivoli. -
Op een paar uren atstand van Rome ligt het bekoorlijke stadje Tivoli, het vermaarde Tibur der ouden, bekend om zijn herinneringen aan Horatius, Propertius, Catullus, Maecenas, kortom al die beroemde Romeinen, welke de eeuw van Augustus tot sieraad strekken.
De weg er heen is bezaaid met de ruïnen van dat schitterend verleden; oude graftomben, bouwvallen van tempels en villa's herinneren ons bij elken voetstap aan de verdwenen heidensche beschaving, die hier eenmaal heeft gebloeid.
Moeilijk kan de treffende indruk beschreven worden, dien de eerste aanblik van het huidige Tivoli op den bezoeker teweegbrengt. Oude vestingwerken, torens met kanteelen, die in hoogte met kerktorens wedijveren, bedekken in schilderachtige wanorde een uitgestrekte rotsachtige hoogte, welker hellingen, hoe steil ook, toch met een weligen plantengroei zijn bekleed.
Op ieder plekje, waar het menschelijk overleg maar eenige duimen aarde heeft kunnen bijeenbrengen, groeien olijven en wijnstokken; de rotspunten vertoonen zich in een gewaad van mos en bladerrijk struikgewas, dat welig tiert in een soort van vochtigen mist, die hier bijna gestadig heerscht. En aan alle kanten ruischen waterstroompjes Na tot velerlei nuttige doeleinden van nijverheid of huiselijk bedrijf gediend te hebben, ontsnappen zij tusschen de huizen en boomen, verfraaien den omtrek door hun menigvuldige vallen en vormen die overheerlijke Cascatelle, die de bewondering der reizigers uitmaken.
De stad, die 872 voet boven den zeespiegel ligt, heeft tusschen de 6 en 7000 inwoners. De hoofdkerk San Lorenzo verheft zich op de plek, waar weleer een tempel van Hercules stond. Onder de omliggende bouwvallen uit den ouden tijd als die van een tempel van Vesta, van de villa van Maecenas en het ontzaglijk landgoed van keizer Hadrianus, ziet men er ook enkele van later dagteekening en daaronder die van de prachtige villa d'Este.
Deze beroemde lusttuin werd in 1549 aangelegd door kardinaal Ippolito d'Este en is zelfs in zijn vervallen staat nog een waar paradijs. Terrassen op terrassen, versierd met vazen en standbeelden, strekken zich over een uitgebreide ruimte uit. In het welige groen verrassen ons telkens de nabootsingen in het klein van de monumenten van het oude Rome. Als kunstwerken hebben die geen groote waarde, maar het effect, dat zij in deze weelderige omgeving maken, is bewonderenswaardig. Van meer belang voor de kunstenaars zijn de fresco's van Zuccheri, Muziano en andere kunstenaars uit hun tijd, waarmee het inwendige van het paleis versierd is. En bovenal zijn de eeuwenoude cipressen beroemd, die niet als de kunstwerken van den tijd geleden hebben, terwijl ook het heerlijk uitzicht, dat men van de terrassen der villa op de Romeinsche Campagna geniet, den bezoeker in verrukking brengt.
De heele aanleg der villa heeft den kardinaal d'Este, zoon van den hertog van Ferrara, de som van drie millioen Romeinsche kronen, dat is meer dan achttien millioen gulden gekost. Tegenwoordig is zij het eigendom van kardinaal Hohenlohe, den broer van den stadhouder van Elzas-Lotharingen.