Graaf Roselly de Lorgues, de kampioen van Columbus.
graaf roselly de lorgues, de kampioen van columbus.
Toen nu twee jaar geleden de geheele beschaafde wereld, met Amerika aan het hoofd, zich opmaakte om het vierde eeuwfeest te vieren van den grooten wereldontdekker Christophorus Columbus, heeft men in die grootsche hulde vergeten één man te betrekken, die misschien meer dan eenig ander aanspraak mocht maken op een eereplaats bij dit wereldfeest. Het is graaf Roselly de Lorgues, de man die het meest heeft bijgedragen om in onzen tijd de gedachte aan den grooten Genuees te verlevendigen en die, om de geestdrift, welke hij alom voor zijn held wist te wekken, gerust de eerste aanlegger mag genoemd worden van het schitterend eerbetoon, door het dankbare nageslacht in 1892 aan den roemrijken zeevaarder gebracht.
De edele figuur van Christophorus Columbus was, een vijftig jaren geleden, zoo goed als geheel in vergetelheid geraakt. Nog erger: zijn smettelooze nagedachtenis was bezoedeld door lasteringen, die slordige geschiedschrijvers elkaar gedachteloos naschreven. Graaf Roselly de Lorgues vatte de moeilijke, maar eervolle taak op, den onvolprezen held van allen blaam te zuiveren en hem voor de oogen der heele wereld op een voetstuk te plaatsen, zijn verheven deugden, zijn hooge verdiensten, zijn heerlijk karakter waardig. Hij doorsnuffelde de archieven, hij getroostte zich de moeielijkste nasporingen en hij schreef over Columbus een boek, dat de duizenden lezers ingeestdrift ontgloeide voor den held, die, bij zijn leven zoo grievend miskend, zelfs eeuwen na zijn dood de waardeering moest missen, waarmee het nageslacht anders tegenover groote mannen de ondankbaarheid der tijdgenooten vergoedt.
Hij schreef een boek over Columbus, zoo degelijk, als het beste historiewerk, zoo eenvoudig als een volksverhaal en tegelijk zoo verheven als een heldendicht. Het heerlijke onderwerp bracht dat van zelf zoo mee; wie, die een hart heeft om ware grootheid te gevoelen en te vereeren, kan over Columbus schrijven zonder in vervoering te geraken? Graaf Roselly de Lorgues met zijn edel hart, zijn warm geloof, zijn levendige verbeelding was er geheel op aangelegd om een man als Columbus te begrijpen.
Hij leerde hem aan het nageslacht kennen, zooals hij noch door den tijdgenoot noch door den naneef begrepen was, namelijk als den man van geloof, als den laatsten der kruisridders, die uittogen om een afgelegen gebied te veroveren voor Christus, als den kruisheld, als den echten Christophorus, die den Christus over de wateren droeg naar een nieuwe wereld.
De geestdrift, die hij voor zijn held gevoelde, bezielde hem tot het schrijven van de schitterendste bladzijden, die anderen ontgloeiden tot dezelfde bewondering. En de verschijning van zijn boek gaf den stoot tot de Columbusbeweging, die, gestadig in kracht en omvang winnende, eindelijk haar bekroning vond in de wereldhulde bij gelegenheid van het vierde eeuwfeest der ontdekking van Amerika.
Daarom had Roselly de Lorgues zeker bij die algemeene Columbusviering niet mogen vergeten worden. En wij kunnen de verontwaardiging begrijpen, die den vicomte Macé de bittere woorden in de pen gaf:
‘De reusachtige onderneming van Chicago, door de Amerikanen Columbiaansche Tentoonstelling en Wereldkermis genoemd, is geeindigd; haar grootsche praal behoort tot het verleden; slechts een lichtende streep blijft in de herinnering van haar over.
‘Waarom is de luister van dit wereldfeest verduisterd? Waarom heeft de menschheid er den zwartsten ondank getoond? Is dan alles wat innig tot de verheven persoonlijkheid van Christophorus Columbus behoort, aan onrecht, aan kleinzieligen nijd en vergetelheid overgeleverd.
‘Ter viering van het vierde eeuwfeest zijner ontdekking noodigde Amerika de Oude Wereld tot het broederlijke vredemaal uit; naast de wonderen der moderne nijverheid erlangden de karveelen van den doorluchtigen Genuees een eereplaats, en de hertog van Veragua, de vertegenwoordiger van het geslacht van dien held, zag zich overladen met kostbare geschenken, terwijl hij het voorwerp eener luidruchtige openbare hulde werd.
‘Eén man is vergeten, of liever is stelselmatig ter zijde gehouden, en die man is geen ander dan hij, die de eenige aanlegger is van die bewonderenswaardige gebeurtenis; het is de geschiedschrijver van den wereldontdekker, het is de edele graaf Roselly de Lorgues.’
Waarom werd juist hij als met opzet van het feest uitgesloten? Wij kunnen het gemakkelijk gissen. Het zal wel om dezelfde reden geweest zijn, als waarom het boek van Roselly de Lorgues indertijd zooveel vinnige critiek en onheusche tegenspraak uitlokte. Dat boek eerde in Columbus te veel den Christen, en daarom kon zijn schrijver geen genade vinden in de oogen der moderne wetenschappelijke wereld. Intusschen heeft Roselly de Lorgues zich schitterend gewroken mogen zien door niemand minder dan onzen