De nieuwe minister-president van Engeland. -
Al maakten de hooge leeftijd van Gladstone en het verwerpen van het home-rule-ontwerp het begrijpelijk, dat de grijze staatsman, althans als eerste minister, het staatkundig terrein verliet, toch hebben velen zich over zijn aftreden verwonderd.
De opgegeven reden van verzwakking van het gezichtvermogen, wordt dan ook als niet meer dan een voorwendsel beschouwd. Hoe dit ook zij, Gladstone legde het gewichtige en zware ambt van minister-president neer, en zijn erfenis werd aanvaard door lord Rosebery, dien hij zelf aan de koningin daarvoor had aanbevolen.
De nieuwe premier is een nog betrekkelijk jong man, hij is pas 46 jaar oud. Met sir Robert Peel is hij de eenige, die, onder de regeering van koningin Victoria, op zoo jeugdigen leeftijd, tot deze hooge waardigheid geroepen werd. De overige premiers waren bij het aanvaarden van hun ambt veel ouder, zoo lord Salisbury, die 55, Gladstone die 59, Disraeli, die 63, lord Aberdeen, die 68, en lord Palmerston, die zelfs 71 jaar oud was. Hoe jong dan ook, toch heeft lord Rosebery op staatkundig gebied zijn sporen al lang verdiend. Van 1881 tot 83 was hij staatssecretaris van Binnenlandsche Zaken, en in 1886 minister van Buitenlandsche Zaken, met welk ambt hij zich in 1892. bij de vorming van het nieuwe kabinet Gladstone opnieuw belastte. Daar de oude Engelsche traditie wil, dat de minister-president eerste lord van de schatkist is, heeft Rosebery dienovereenkomstig zijn portefeuille van Buitenlandsche Zaken overgegeven, en wel aan lord Kimberley, die vroeger minister voor Indië was.
Lord Rosebery wordt algemeen als een warm aanhanger van het Drievoudig Verbond beschouwd, wat, zooals men weet, niet het geval was met Gladstone, die op nogal goeden voet met Frankrijk stond.
Toch zal waarschijnlijk het optreden van Rosebery geen invloed uitoefenen op Engelands buitenlandsche staatkunde, die zich tot dusver enkel door redenen van eigenbelang en opportuniteit heeft laten leiden.
Of lord Rosebery met dezelfde warmte als Gladstone de belangen van Ierland zal behartigen, zal niemand met een volmondig ja durven beantwoorden. Het home-rule-ontwerp is alvast achterbaks geschoven, en het kan misschien lang duren eer het weer aan de orde gesteld wordt.
Hierdoor heeft Rosebery zich dan ook al de sympathie van veel Ieren vervreemd, die met wantrouwen de premier-verwisseling hebben gadegeslagen en vreezen, dat Rosebery's hart voor hen niet zoo warm klopt als dat van den onvergetelijken Gladstone. Moge deze vrees beschaamd en nog onder de regeering van lord Rosebery de vrijmaking van Ierland een feit worden.
Dan kan hij er op rekenen, dat zijn naam met die van Engelands beroemdste staatslieden als Pitt, Beaconsfield en Gladstone, zelfs door het verste nageslacht in één adem zal genoemd worden.