De elftmarkt te Dusseldorp. -
Dusseldorp is niet enkel de stad der schilders en kunstplaten. Zooals ons levendig tafereel op blz. 292 te zien geeft, wordt in de kunstrijke Rijnstad ook behoorlijk gedacht aan de behoeften van het dagelijksche leven. En dat ook de kunstenaars dit waardeeren, blijkt uit de kranige schilderij, door Fr. Schnitzler aan de drukke elftmarkt gewijd.
Een schouwspel zooals die markt oplevert is dan ook wel geschikt, het hart te bekoren niet alleen van den fijnproever, die graag in de vasten versche visch op tafel ziet, maar ook van den schilder, wiens oog te gast gaat aan de spelingen van licht en kleur op het zilverschubbige zeebanket. De kunstenaar van ons tafereel toont zich een waardigen naneef der oud-Hollandsche meesters, die in hun gezonden levenslust visch en vleesch wisten te schilderen, dat de beschouwer hunner kleurige doeken er van watertandt. Toch is het niet zoozeer de visch als wel de markt, die hem met haar vroolijke bedrijvigheid het meest heeft aangetrokken. In bonte afwisseling schildert hij ons de bezoekers: de zorgzame huismoeder, die voor weinig geld een mooi koopje hoopt te doen, de dikke huishoudster en de rappe keukenmeid, die minder op de kleintjes hebben te letten, en de welgedane oude rentenier, die de zorg voor zijn tafel liefst niet aan tusschenpersonen overlaat, maar er zelf op uitgaat om zich als kenner den fijnsten visch uit te zoeken.
De elft is, zooals men weet eigenlijk een zeebewoner, die in de Noord- en Oostzee thuishoort, maar in het voorjaar den Rijn, de Elbe en de Wezer komt opgezwommen om verder landwaarts in te trekken en daar van September tot December kuit te schieten. De tochten dezer visschen geschieden met zekere regelmaat, ja zij moeten daarbij zelfs, evenals de kraaien, de figuur van een driehoek vormen, doch maar langzaam vooruitkomen. Terwijl zij nu zoo de rivieren opzwemmen, (in den Rijn komen zij hoogstens tot in de buurt van Spiers) worden zij bij massa's gevangen en opgegeten. In de Rijnstreek eet men ze hoofdzakelijk versch, maar overigens wordt de elft ook gezouten en gerookt. In de Rijnsteden en Dusseldorp niet het minst is het altijd een gebeurtenis van gewicht, als de eerste elft aan de markt komt. In de restauraties worden bijzondere elftmalen aangericht, waarbij men niet verzuimt te zorgen dat het vischje zwemmen kan, en ook in de gezinnen is de elft een geliefkoosde schotel.
de stichtingen van don bosco.
Don Rua, opvolger van Don Bosco.