Het aluminium,
dat men het metaal der toekomst genoemd heeft, wordt telkens meer vervaardigd en gevraagd. De fabriek te Schaffhausen, die het aluminium met behulp van den electrischen stroom uit gesmolten leem vervaardigt, heeft het afgeloopen jaar niet minder dan 1.000.000 kilogram geproduceerd, tegen 300.000 in 1892. In het jaar 1885 kostte de kilo nog zeshonderd gulden, nu volgens de laatste opgaaf maar drie.
Zooals men weet, vereenigt het aluminium in zich eigenschappen, als ze in geen ander metaal worden aangetroffen. Het biedt meer dan de onedele metalen weerstand aan scheikundige invloeden, en is daarbij goedkooper en voor practische doeleinden beter geschikt dan de edele. Het kan even gemakkelijk gesmeed als gegoten en gesmolten worden, heeft een groote vastheid en is zeer licht, driemaal zoo licht als ijzer.
In Amerika heeft men onlangs platen van aluminium tot bedekking van gevels van huizen aangewend, en als het nog goedkooper en de vervaardiging nog gemakkelijker wordt, dan zullen wij het aluminium spoedig overal zijn intree zien houden en niet enkel - zooals nu - meest op het gebied van weelde-artikelen, wetenschappelijke instrumenten en kleinere voorwerpen voor huis en werkplaats.
Het aluminium toch is het meest verbreide van alle metalen: het is een bestanddeel van de leem, en deze is bijna overal maar voor het oprapen. De kunst, om er de mooie, zilverachtige stor uit te halen, is tot dusver de groote zwarigheid.