Het bewaren van druiven. -
Wie houdt er niet van die heerlijke, sappige vrucht? Vooral nu wij zulk een goed druivenjaar hebben, denkt menigeen bij zichzelf: hoe jammer dat wij niet een trosje kunnen overhouden voor den winter. Toch is het bewaren van druiven niet zoo moeilijk als men wel denkt, en voor velen, die nu druk in de weer zijn met het inmaken van pruimen en abrikozen (de tallooze augurkjes niet eens meegerekend) is het misschien niet onaardig te weten, hoe zij het aan moeten leggen om 's winters versche druiven op tafel te hebben. Een eenvoudig middel, dat met goeden uitslag in Algiers en in Zuidelijk Rusland wordt toegepast, is dit:
Men zorge altijd rijpe trossen te hebben; druiven, die maar het minst zijn aangestoken, moeten er zorgvuldig worden uitgeknipt. Vervolgens legt men ze in kleine, lichte tonnetjes met kurkmeel, in dier voege, dat elke tros van alle zijden door kurkmeel is omgeven, door een flinke laag is gedekt en niet met zijn buurman in aanraking komt. Zoo legt men enkele lagen boven elkander tot het tonnetje is gevuld, dat dan door een flinke hoeveelheid kurkmeel wordt toegedekt. Bij deze manier van bewaren blijven de druiven ruim een jaar lang goed. Als men ze dan gebruiken wil, wascht men ze eerst wat in water af, waardoor ze er even goed uitzien als waren ze versch geplukt.
Nog een andere manier: Men neme heele trossen, waaraan geen enkele druif ontbreekt, en waarvan geen enkele druif geschonden is. De steel moet zorgvuldig worden toegelakt, en zoo hangt men de trossen aan een draadje naast elkaar op. Men heeft er maar op te letten, dat ze niet tegen elkander hangen en ze zullen lang goed blijven.