Het reuzen-luchtcarrousel op de Amerikaansche wereldkermis.
Wij weten nu eenmaal, dat in Amerika alles buitenmodelsch, buitengewoon is, en verwonderen kan het ons daarom niet, dat de wereldkermis - een Hollandsch woord, dat het Engelsche World's Fair op uitstekende wijze weergeeft - te Chicago ter herinnering aan de ontdekking van Amerika georganiseerd, zich van de tentoonstellingen der Oude Wereld door iets grootsch, iets reusachtigs, in één woord echt Amerikaansch zou onderscheiden.
Het door sommigen geopperde denkbeeld, een reuzentoren te bouwen, op het voorbeeld van den Eiffel-toren, die in 1889 de verbazing van heel Europa gaande maakte, kon dan ook den oorspronkelijken geest der Yankee's niet bevredigen. Dat ware copiëerwerk geweest, en zij wilden de geheele wereld iets origineels laten zien. Dat ze hierin geslaagd zijn, zal ieder toegeven, die het reuzen-carrousel op onze gravure beschouwt en zich de moeite geeft, de samenstelling en werking daarvan na te gaan.
Het Ferris' Tension Wheel - zoo genoemd naar zijn uitvinder, den heer Ferris - ontmoette in het begin grooten tegenstand, daar het van een zoo stoute opvatting uitging, dat zelfs veel Amerikanen aan de verwezenlijking daarvan twijfelden.
Ieder kent de luchtcarrousels, die op onze kermissen de grootste aantrekkelijkheid voor de jeugd vormen, en in weerwil van hun zeer bescheiden afmetingen, de bezorgdheid van veel ouders gaande maken. Welnu, de heer Ferris te Pittsburg besloot een rad van hetzelfde soort, maar van reusachtige afmetingen te vervaardigen. Het denkbeeld zelf reeds van zulk een gevaarte in beweging te brengen, was al stout genoeg, maar toch school niet hierin het meest verrassende van de merkwaardige monstermachine, doch in de wijze van samenstelling, die het tot een wonder der ingenieurskunst maakt.
De vraag, die bij de vervaardiging voorzat en dus het eerst uitgemaakt moest worden, was deze: Is het mogelijk, een rad van die afmetingen te vervaardigen, op het voorbeeld der wielen van een velocipède? Zullen de spaken het onzaglijk gewicht van den omtrek kunnen dragen? En zal ten slotte het gewicht van het heele rad niet zooveel wrijving op de kussens van de as verwekken, dat iedere beweging daardoor onmogelijk gemaakt wordt?
Verschillende ingenieurs, die door den heer Ferris werden geraadpleegd, verklaarden zijn plan voor onmogelijk. Zij verzekerden, dat er groote ongelukken door zouden gebeuren, en dat, was het al mogelijk het rad te vervaardigen, dit in geen geval zou draaien. De uitvinder liet zich niet ontmoedigen en vond ten slotte iemand, die er een kapitaal aan wilde wagen. Vijf en twintig duizend dollars waren noodig voor voorafgaande studiën, en, na een reeks van nauwkeurige berekeningen en na zich de medewerking van ervaren vakmannen verzekerd te hebben, besloot men, het rad volgens de uitgewerkte plannen van den heer Ferris te vervaardigen.
Het Ferris Wheel bestaat uit een dubbelen buitenwaartschen ring, die met een centrale as verbonden is door ijzeren stangen, in verhouding even dun als de spaken van het wiel eener velocipède. De as rust op twee gevaarten van reusachtigen vorm. Om het draaien van het rad te bevorderen is de omtrek der beide ringen getand. Zij pakken in de schakels van twee kettingen zonder einde, die elk door een motor van 1000 paardekracht in beweging gebracht worden. De buitenste middellijn van het rad is ruim 76 meter, de as rust op een hoogte van 41 ¾ meter boven den grond, zoodat de kruin van het rad een hoogte van 80 ½ meter bereikt.
Meer dan 4000 tonnen ijzer (de Amerikaansche ton staat gelijk met 1016 kilogram) zijn voor de vervaardiging van dit reuzenwerk noodig geweest; en van dit gewicht worden 2600 ton in beweging gebracht. De spaken, die het geheele gewicht van den buitensten ring dragen, welke 1700 ton weegt, zijn ongeveer 26 meter lang, maar slechts 6 ½ centimeter in middellijn. De as, waarop het rad draait, heeft 84 cM. middellijn en is 13.70 meter lang; ze weegt 56 ton en met haar naven 70 ton.
De wagens voor de reizigers bestemd zijn ten getale van 36. Zooals op onze gravure te zien is, zijn ze tusschen de twee ringen van het rad aangebracht en aan den buitensten omtrek vastgehecht door stalen spillen van 16 ½ cM. middellijn. Deze wagens zijn omtrent 4 meter breed, 8 lang en 2.74 hoog; zij bevatten elk veertig zetels, maar zouden zestig passagiers kunnen herbergen. De wagens zijn vervaardigd van dennehout, met geslagen plaatijzer bedekt en voorzien aan de beide lengtezijden met vijf vensters en aan de breedtezijde met een deur, alles van Fransch spiegelglas van een zoo sterke constructie, dat het de hevigste winden kan weerstaan. Elke wagen heeft zijn conducteur, die voor het in- en uitstappen zorgt en verder op alles het oog houdt. De wagens zijn, evenals het heele rad, met electrisch licht verlicht; 2000 gloeilampen worden voor dit doel gebruikt. Een reeks lampen is rond de velg van het rad geplaatst en een andere rij halfweg tusschen deze en de centrale as.
De vervaardiging van dit wereldwonder uit den nieuweren tijd, waaraan groote moeilijkheden verbonden waren, werd opgedragen aan de firma Mac Cain & Cie te Chicago.
Er moest eerst een steiger gebouwd worden