Een jagerjubilé in Beieren. -
een jagerjubilé in beieren.
Al menigmaal hebben wij in onze Illustratie tafereeltjes uit het Beiersche jagersleven onder de oogen gehad, maar dat op de laatste bladzijde van dit nummer is stellig letterlijk uit dat leven gegrepen, daar het vervaardigd is naar een photographische opname van de natuur.
Het stelt het jubilé voor van den beroemden arendjager Leo Dorn van Hindelang in het Beiersche Allgau, den opperjager van den prins-regent van Beieren, die in het jaar 1891 zijn vijftigsten adelaar schoot en daarom met de Pinksterdagen van dat jaar plechtig als ‘adelaarkoning’ werd gehuldigd. Bij die gelegenheid werd te Hindelang een groote schutterswedstrijd gehouden, waarbij de bedoelde adelaar, behoorlijk opgezet, den hoogsten prijs uitmaakte. Onze afbeelding geeft ons den feestelijken optocht der schutters te zien, met den wakkeren jubilaris aan de spits. Het is den man aan te zien, dat het hem goed doet, aldus voor het heele land zijn verdiensten geeerd te zien. Overigens is Leo Dorn een eenvoudig teruggetrokken man, altijd kalm en bedaard en hoogst bescheiden, ondanks de menigte prijzen, door hem op tallooze schutterswedstrijden behaald Men hoeft dan ook niet te vragen of hij in de jagerswereld ook algemeen geacht en bemind is; maar wie den duivel aan hem gezien hebben, dat zijn de wildstroopers, die hij krachtens zijn ambt met onverbiddelijke strengheid achtervolgt en wier listen en streken hij met nooit missende scherpzinnigheid weet te achterhalen. In zijn huis vertoont hij een heel museum van buitgemaakte wildbuksen, die met alle mogelijke sluwheid gemaskeerd zijn.
Een blik op ons tafereeltje kan den lezer een denkbeeld geven van de feestelijke drukte, die in de Pinksterdagen van '91 in het kleine Beiersche plaatsje heerschte en van de algemeene geestdrift, waarmee de grijze ‘adelaarkoning’ door jong en oud werd gehuldigd.