| |
Wetenswaardig Allerlei.
Muziek en de maag. -
De pachter van een restauratie te New-York heeft eens de volgende merkwaardige verklaring afgelegd: ‘Het is onbegrijpelijk zooveel invloed als de muziek op de maag heeft. Op avonden, dat het orkest Wagner's muziek speelt, zet ik vijfmaal zooveel lagerbier om als anders. Op Mendelssohn-avonden koopt niemand broodjes met ham, en daar ik daarop 85 percent verdien, heb ik met meneer Mendelssohn niet veel op. Johan Strauss is de componist die den wijl, laat vloeien. Een mensch voelt zich bijzonder opgewekt, als hij naar een wals van Strauss luistert, en hij bestelt dadelijk een flesch Champagne.’
| |
Een steen als barometer. -
In het Noorden van Finland is een eigenaardig soort steen, waarvan de bewoners tot beoordeeling van de gesteldheid der atmosfeer gebruik maken. Deze steen, die in Finland ilmaskur genoemd wordt, vertoont bij de komst van slecht weer een zwarte of zwartgrijze kleur; staat evenwel goed weer voor de deur, dan wordt hij daarentegen weer wit.
| |
Zonderlinge neigingen. -
In een Fransch werk uit de achttiende eeuw wordt gewag gemaakt van een vrouw, die een bijzondere voorliefde voor kant had. Zij tooide zich evenwel daar niet mee, - maar at ze op. Aan dezen hartstocht bracht zij haar heel vermogen, dat nogal groot was, ten offer.
In den tijd van Martialis leefde te Rome een man, Hermogenes geheeten, die als een prettig verteller bij elk tafelgezelschap gaarne gezien was, hoewel hij regelmatig - een servet stal. Hij kon aan deze neiging geen weerstand bieden en men liet hem, met het oog op zijn overige eigenschappen begaan. In den kring der voorname Romeinen werd hij onder den naam van ‘servettendief’ algemeen bekend en - uitgenoodigd.
Een zekere graaf van Werdenberg, die in de vorige eeuw in Zwaben leefde, had zulk een hartstochtelijke voorliefde voor peperkoek, dat hij anders niets at en het eene riddergoed voor, het andere na, verpandde om aan deze neiging den vollen teugel te kunnen vieren.
Of de man kon ontzaglijk veel eten, òf de peperkoek was peperduur, òf zijn riddergoederen hadden weinig waarde, - òf het verhaal is een verzinsel.
| |
Tegen dieven. -
Een sigarenhandelaar te Toledo in den staat Ohio werden des nachts steeds sigaren uit zijn winkelkast gestolen, zonder dat het hem gelukte den dief te ontdekken. De man wendde zich ten einde raad tot een technicus en deze vervaardigde voor hem een photographisch toestel, dat met den deksel der kist zoodanig in electrische verbinding stond, dat zoodra deze opgelicht werd, het toestel door middel van een momentlichtbron onmiddellijk in werking trad.
En inderdaad, op deze wijze verkreeg de sigarenhandelaar een portret van den dief, die daarna in hechtenis genomen kon worden.
| |
Hoe kan men groote kunstmatige koude verkrijgen? -
Hoe kan men groote kunstmatige koude verkrijgen? - De scheikundige Raoul Picket, die al jaren pogingen aanwendt, om gassen als oxygenium en hydrogenium zuurstof en water- | |
| |
stof) vloeibaar te maken, heeft onlangs ontdekt, dat, als men een mengsel van watervisje zwavel- en koolzuur door koude en drukking vloeibaar maakt, deze aldus verkregen vloeistof zich gemakkelijker laat handhaven dan een mengsel van ether en koolzuur. Deze vloeistof brengt door haar snelle vervluchtiging een buitengewoon lage temperatuur teweeg. De uitvinder heeft het mengsel ‘Picket's vloeistof’ genoemd. Gasvormige salpeterzuren worden door drukking der door verdamping van Picket's vloeistof verkregen koude spoedig vloeibaar gemaakt. Dan wordt met behulp dezer nieuwe vloeistof uit salpeterzuren een nog grootere koude voortgebracht, waardoor met behulp eener drukking van 120 tot 200 atmosferen zuurstof, waterstof, salpeterzuren en gewone lucht vloeibaar gemaakt worden. Gewone vloeibare lucht ziet er blauw uit; laat men daarvan een weinig ontsnappen, dan ontstaat een blauwe wolk, die evenwel in de dampkringslucht spoedig weer vervliegt.
uit de panama-campagne. - Eduard Drumont, hoofdredacteur van de Libre Parole.
| |
De photographie van het gesproken woord. -
De heer Demeny te Parijs heeft in Juli van het vorige jaar de Fransche academie van wetenschappen de resultaten van zijn proefnemingen over dit onderwerp meegedeeld. Evenals de photographie er toe gebruikt kan worden, de bewegingen in het algemeen te bestudeeren, zoo kan men ze ook aanwenden om de fijnste beweging, bijv. die der spieren van het gezicht vast te houden. Demeny is op het denkbeeld gekomen, de bewegingen der lippen bij een sprekenden mensch te photographeeren en de verkregen uitkomsten zijn zoo goed geslaagd, dat zij nauwkeurig de verschillende vormen weergegeven, die de mond bij het uitspreken van alle klanken aanneemt. Deze geanalyseerde beelden heeft Demeny op een zoötroop of draaischijf gebracht, om ze weer tot een levendig beeld te vereenigen. Wel zal een ongeoefend waarnemer niet in staat zijn, uit de bewegingen der lippen te zien, wat ze willen uitdrukken, maar wanneer men deze beelden, zooals geschied is, aan een doofstomme laat zien, die wegens zijn bijzondere opvoeding van den mond kan lezen en zich zelf ook op deze wijze verstaanbaar maakt, dan zal bij ze kunnen verstaan. Deze proefneming werd in het doofstommen-instituut te Parijs gedaan en leverde zeer goede resultaten op. De verbetering van dit stelsel is niet zonder belang, daar men de hoop koestert, dat goede photographiëen van deze soort bij de opvoeding van doofstommen van dienst zullen zijn.
| |
Paarlemoer. -
Het mooiste paarlemoer komt van den nautilus, een soort inktvisch. Deze leeft enkel aan de monding zijner schelp, die uit een aantal leege kamers bestaat, waarvan de een altijd grooter is dan de ander. Hij bewoont ze alle en maakt, naarmate hij grooter wordt, steeds nieuwe, als de oude hem te klein worden. Elke kamer bestaat van binnen uit het fijnste paarlemoer. Alle vertrekken zijn door een pneumatische buis met elkaar verbonden, hetgeen den nautilus mogelijk maakt, de schelp zwaarder of lichter te maken, naar gelang hij zich op de oppervlakte van het water wil ophouden, of in de diepte afdalen.
Daar de schaal der schelp zoo buitengewoon dun is, kan ze niet met werktuigen behandeld worden, om het paarlemoer er van te scheiden. Men laat nu de buitenschaal door zoutzuren wegbijten, zoodat alleen de fijne binnenschaal overblijft. Een methode om dergelijke schalen te behandelen bestaat hierin, dat men met behulp van wasvernis en een penseel figuren daarop schildert en daarna de schaal in een bad van verdunde zuren brengt. Alle deelen, die niet door het vernis beschut zijn, worden daardoor weggebeten en er ontstaat nu een prachtige camee met mooie witte figuren op een grond van paarlemoer.
| |
Uit een pond steenkolen. -
De menigte verfstof, die uit een enkel pond steenkool verkregen kan worden, is verbazend groot, daar ze, naar men wil, voldoende is, om 500 meter flanel magentarood, 2560 meter scharlakenrood en 120 meter goudgeel te verven. Dan blijft er nog een hoeveelheid roode verf van mindere qualiteit over, waarmee nog 150 meter doek geverfd zouden kunnen worden.
't Klinkt haast fabelachtig.
| |
Het werk van een horloge. -
De zoogenaamde ‘onrust.’ het vliegwiel van onze horloges, maakt in den regel vijf schommelingen in de seconde. Stelt men zich nu voor, dat het rad, in plaats van heen en weer te schommelen, altijd in dezelfde richting voortrolt, en neemt men daarbij aan, dat de onrust een middellijn heeft van achttien millimeter zooals bij de ankerhorloges gewoonlijk het geval is), dan legt zij een weg van ongeveer acht en twintig centimeter in de seconde af. In een jaar doorloopt zij dan een afstand van bijna negen duizend kilometer en vier en een half jaar zou ze noodig hebben, om de reis om de wereld af te leggen. Bedenkt men hoe nietig dat raadje is en verder, dat het dag aan dag, jaar in, jaar uit, aan den gang gehouden wordt, dan kan men zich pas een voorstelling maken van het werk, dat voor een zoo klein voorwerp als een horloge noodig is.
| |
Een zeldzaamheid. -
De keizerein-weduwe Frederik moet een theeservies bezitten, dat zeker wel eenig in zijn soort is.
De theezeef is uit een ouden Pruisischen penning vervaardigd, de ketel uit een voorvaderlijk vierpenningstuk gedreven en de kopjes zijn uit kopermunten der verschillende Duitsche staten vervaardigd.
uit de panama-campagne. - De oud-prefect van politie Andrieux.
|
|