| |
Wetenswaardig Allerlei.
De beste ontsmettings middelen. -
In dezen tijd van epidemie doet zich allicht de vraag voor, welke de beste ontsmettingsmiddelen zijn. De allersterkste bestaan uit een mengsel van gelijke deelen karbolzuur. zwavelzuur en zoutzuur; zij laten zich evenwel om hun bijtende werking niet toepassen op kleeren of meubels, veel minder op menschen en dieren. Ook de mineraalzuren (zwavelzuur en zoutzuur), elk op zich zelf gebruikt, werken sterk bijtend en zijn zelfs vergiftig, terwijl zij sterk verdund veel van hun kracht verliezen. In verdunden toestand, bijvoorbeeld van 2 tot 5 procent, is karbolzuur te prefereeren en kan dan altijd, bijvoorbeeld voor het wasschen van handen en kleeren gebruikt worden. Kalkwater (of kalkmelk) is tot besproeiing of uitwassching zeer aan te bevelen, terwijl chloorkalk voor een der beste luchtreinigers doorgaat. Menschen, die door ziekte zeer verzwakt zijn, kunnen het inademen van krachtige chloorkalk niet goed verdragen, maar toch is de aanwending daarvan op open schalen in bewoonde vertrekken zeer aan te bevelen. De meeste bacillen of ziekteverwekkers worden door duurzame chloorkalk, door niet te slappe oplossingen van karbolzuur, door zout- en zwavelzuur onschadelijkgemaakt.
| |
Om uit te rekenen. -
Als twaalf personen zich voornemen steeds gezamenlijk te dineeren, maar daarbij steeds in veranderde schikking rondom de tafel plaats te nemen, hoe lang zou het dan duren eer zij alle verschikkingen waren rond geweest en weer tot de oorspronkelijke volgorde moesten terugkeeren? Dat zou, wanneer zij geen enkelen dag oversloegen, niet minder dan 1,300,000, zegge een millioen driehonderdduizend jaren duren, waarbij zij zich ruim 479 millioen malen aan tafel zouden hebben te zetten! De liefhebbers gelieven het maar na te rekenen: twee personen zouden natuurlijk maar tweemaal in verschillende schikking naast elkaar kunnen zitten, drie al zesmaal, vier 24 maal, vijf 120 maal, zes 720 maal, zeven 5040 maal, acht 40,320 maal, negen 362,800 maal, tien 3,628,000 maal, elf 39,916,800 maal en twaalf 479,001,000 maal.
| |
De dorstigste menschen ter wereld. -
Dezen schijnen in de Australische kolonie Victoria te leven, daar door hen in het jaar voor 6,562,554 pond sterling aan bier, wijn en spiritualiën wordt uitgegeven. Victoria heeft een bevolking van 1,147,000 zielen, zoodat dit een gemiddeld van 70 gulden per hoofd geeft, vrouwen en kinderen er bij gerekend.
| |
Reizigersstatistiek. -
kapel van het missiehuis der witte paters te bokstel.
Een dergelijke statistiek, door de administratie der spoorwegen opgemaakt, heeft aangetoond dat onder alle volken de Engelschen het meest reizen. Een rechtgeaarde zoon Albions maakt gemiddeld 22 reizen per jaar. Dan volgen de Belgen, die door elkaar gerekend 10 maal 's jaars van het spoor gebruik maken; de Zwitsers reizen gemiddeld 8 maal in het jaar, de Franschen, Duitschers en Amerikanen ieder 5 maal, terwijl de Russen gemiddeld maar één reis maken in twee jaren tijds. Voor al die reizen beschikt Engeland over 15,552 locomotieven, Duitschland over 12,811; Frankrijk heeft er 9,747, Rusland 9,591; Oostenrijk 4,610; Italië 2,286; België 2,332; de Vereenigde Staten 29,398 en Indië 3,234. Gelijk in de meeste buitenlandsche statistieken, ontbreken ook hier weer alle gegevens omtrent ons vaderland. In het geheel moeten er in de wereld 104,000 locomotieven zijn, waarvan 61,000 in Europa en 43,000 in de andere werelddeelen. Maar alleen de helft dezer stoomvoertuigen dienen tot het vervoer van reizigers.
Volgens een statistiek, door de handelscommissie in de Vereenigde Staten opgemaakt, trekt in Amerika elke goederenlocomotief (er zijn in het geheel 15000 locomotieven) 35000 ton gewicht en vervoert een reizigerslocomotief 60.000 perso[nen].
In Engeland verzendt ieder bewoner gemiddeld 7 ton gewicht aan koopwaar per jaar; in Duitschland 3 ton en in Frankrijk 2½ ton.
| |
Wijnvervalsching. -
De wijnvervalsching, die den ijveraars voor de algemeene gezondheid tegenwoordig zoo groote zorgen baart, is al een heel oude uitvinding. Dat blijkt uit een verordening van de zestiende eeuw in Frankrijk, waarbij niet alleen het bezoeken van wijnhuizen verboden werd aan getrouwde lieden, die zich met de zorgen voor hun gezin moesten bezighouden, maar ook den houders der wijnhuizen werd op het hart gedrukt, alleen goeden en onvervalschten wijn te verkoopen, op boete van 400 pond parisis. Het blijkt dat toen reeds van verfhout gebruik gemaakt werd om het edele druivensap te vervangen, terwijl de eerlijkste wijnvervalschers zich met het aanlengen doorwater vergenoegden.
| |
Een tegenhanger van den eiffeltoren. -
Te Londen is men van plan een put te graven, die in diepte ver de hoogte van den Eiffeltoren moet overtreffen, en die uitsluitend tot wetenschappelijke waarnemingen, alsmede tot vermaak en leering van het publiek zou dienen. Op de hoogte der verschillende aardlagen zouden achter glas staaltjes van de fossielen en kenmerkende gesteenten dier lagen worden tentoongesteld met aanteekeningen en toelichtende kaarten.
| |
Een nieuw mineraal. -
In Columbia is in groote hoeveelheden een nieuwe delfstof ontdekt, die door haar samenstelling het meest op asbest lijkt. Ze heeft de kleur van barnsteen en is volkomen doorschijnend. Daar ze bovendien onbrandbaar is, denkt men er aan ze te gebruiken voor de vervaardiging van bankbiljetten.
| |
Verlichting van groote terreinen. -
In Rusland zijn tot dat doel welgeslaagde proeven genomen met luchtballons, van electrisch licht voorzien. De verkregen resultaten hebben aangetoond, dat het met verlichtingstoestellen ter lichtsterkte van 5000 kaarsen mogelijk was, van uit een hoogte van 600 meter een ruimte van 500 meters in middellijn, zelfs onder een dikken nevel, helder te verlichten. Ter hoogte van 150 meter heeft men een verlichting kunnen aanbrengen, die een weg van een kilometer lengte voldoende verlichtte.
| |
Welke talen worden het meest gesproken? -
Volgens de berekening van een vermaard linguist, professor Kirchhoff, wordt de Chineesche taal door het grootst aantal menschen gesproken. Meer dan 400 millioenen menschen bedienen zich er van. Het Hindostansch en het Engelsch worden beide door meer dan 100 millioen menschen gesproken; het Russisch door ruim 70, het Duitsch door 58, het Spaansch door 45, het Fransch maar door 40 millioen menschen.
|
|