Generaal Von York's aanspraak tot de Oostpruisische standen te Koningsbergen. -
Ziedaar als tegenhanger een tafereel uit den vrijheidsoorlog, die noodzakelijk op de zegepralen der alles vertredende Fransche legers volgen moest. Een oogenblik kon Napoleon, de onweerstaanbare titan, voor wien alles scheen te moeten zwichten, het sidderend Europa met verbijstering slaan; ten slotte toch moesten de van schrik verlamde volken tot bezinning komen en met de kracht der vertwijfeling het juk van den Corsicaanschen tiran afschudden.
Het tafereel van den Duitschen kunstenaar Brausewetter, thans in het bezit der provincie Oost-Pruisen, verplaatst ons in eens midden in de onstuimige beweging, die zich na de eerste nederlagen van den tot dusver onverwinnelijken keizer van heel Europa meester maakte. Wij zijn in het jaar 1813; de tijding dat de onbedwingbare legermacht, die zegevierend de halve wereld had doorloopen, eindelijk in de sneeuwvelden van Rusland was tot staan gebracht en de keizer zelf zich maar met moeite door de vlucht had kunnen redden, had de volken een onmetelijken zucht van verlichting doen slaken. De macht van den overweldiger was dan gebroken: er was weer hoop de vrijheid en onafhankelijkheid, die men zich smadelijk had laten ontnemen, te herwinnen, en alles vloog te wapen met een geestdrift, waarvan de schilderij in dit nummer ons eenigermate een denkbeeld kan geven.
Zij stelt ons den vermaarden generaal York voor op het oogenblik dat hij, den 5en Februari 1813, de Oostpruisische standen opwekt tot den strijd voor de vrijheid des vaderlands. Zijn krachtig krijgsmanswoord bezielt de gansche vergadering; met vlammend oog en onstuimig gebaar wijst hij den weg ter overwinning, en ook de flauwhartigsten voelen hun moed herleven. De krachtigsten ballen de vuist van verontwaardiging en vliegen op van hun zetel bij de gedachte aan de vernedering des vaderlands die gewroken, aan de vrijheid, die herwonnen moet worden. De ouden en grijzen voelen zich verjongd en rijzen, op hun stok leunend overeind, allen hangen aan de lippen van den man die niet alleen met zijn woord aller moed kan ontvlammen, maar bij dat woord ook de daad weet te voegen.
Want als gouverneur-generaal van Pruisen bestuurde York met forsche hand de volkswapening in dat gewest en leverde menigen roemrijken veldslag voor de bevrijding van zijn vaderland, dat in 1873 te Berlijn een waardig gedenkteeken wijdde aan de nagedachtenis van den wakkeren krijgsman.