Het overbrengen van signalen door middel van luchtballons. -
Al is de luchtballon op het oogenblik nog altijd een schip zonder roer, en al staat het te voorzien, dat hij dit nog lang blijven zal, toch is hij reeds geruimen tijd in dienst van den oorlog gesteld en zal bij verdere volmaking daarvoor nog meer nut opleveren. Vooral de overbrenging van signalen door middel van luchtballons is voor krijgskundige doeleinden zoo te water als te land van groote beteekenis. Het denkbeeld van een ‘luchttelegraphie’ met gebruikmaking van vastgemeerde ballons trok zeer spoedig de aandacht en bij den slag van Kaiserslautern, den 20en September 1794, kwamen van den kant van Fransche luchtschippers bontgekleurde Montgolfier-ballons in gebruik. Het spreekt vanzelf, dat een verlichte luchtballon een uitstekend middel aan de hand doet om van uit een omsingelde vesting of een schip ver zichtbaar signalen te geven, maar geruimen tijd lag de voornaamste moeilijkheid in het gevaar, in met gas gevulde ballons licht aan te brengen, en eerst de vorderingen van de electrotechniek hebben in den laatsten tijd het organiseeren van een bruikbaar stelsel om des nachts uit luchtballons signalen te geven, mogelijk gemaakt.
In het jaar 1884 nam de Russische kapitein Korztowits de eerste geslaagde proef, door des nachts van zijn schip een met waterstofgas gevulden ballon, die voor anker lag en van binnen door een electrische lamp verlicht werd, omstreeks duizend voet te laten stijgen. Door met behulp van electriciteit gegeven lichtseinen, die nu uit de hoogte werden gegeven, konden aan de andere schepen vlugger en nauwkeuriger dan dit vroeger met de gebruikelijke vlaggen- en lantaarnsignalen het geval was, bevelen worden uitgedeeld, en sedert dien tijd zijn de seinballons bij de Bussische marine ingevoerd en ook bij de vestingen in gebruik.
Ook het Engelsche en Fransche oorlogsbestuur heeft het gewicht van dezen nieuwen luchtseindienst ingezien en met seinballons van verschillend maaksel proeven genomen.
In het algemeen is de inrichting daarvan als volgt:
Binnen den uit volkomen doorzichtige stof (meestal geverniste taf) vervaardigden en met waterstofgas gevulden ballon zijn verscheidene gloeilampen aangebracht, die door geleidraden met een electriciteitsbron in verbinding staan, waarbij de stroom door middel van een translateur naar believen kan af- of aangesloten worden. Door den verschillenden duur der lichtpitten in den ballon is het mogelijk, evenals met het schrift van den telegraaf van Morse, seinen te geven, wat beneden geschiedt, daar met den seinballon niemand opstijgt. De werking der in den ballon aanwezige lampen, waardoor de lichtproductie geheel zonder gevaar is, geschiedt door een galvanische batterij, door accumulators of een kleine dynamomachine.
Op deze wijze wordt het geven van seinen bij nacht op groote afstanden en op plaatsen, waar men op een andere manier in het geheel geen lichtseinen in de verte zou kunnen geven, zeer gemakkelijk gemaakt. De toestel is eenvoudig en verplaatsbaar, en de ballon wordt een groot, ver zichtbaar lichtlichaam.
Eenigen tijd geleden zijn in Engeland proeven genomen met zulk een door den ingenieur Bruce vervaardigden ballon van 120 kubieke meter inhoud en met zes gloeilampen, met een lichtsterkte van 16 tot 20 kaarsen. De electriciteitsbron bestond uit een accumulatorbatterij en de seinen waren tot op een afstand van tien kilometer duidelijk zichtbaar.
Onze gravure op de laatste pagina stelt zulk een seinballon voor, die niet enkel seinen op boven meegedeelde wijze kan geven, maar ook bijzondere, uit een zwarte met blik vermengde stof vervaardigde Morse-seinen - korte en lange lijnen, en punten - laat zichtbaar worden, die eveneens van beneden langs electrischen weg gegeven worden. Om deze al naar het noodig is te laten verschijnen, zijn zij binnen in den ballon met elkaar in verbinding gebracht door middel van touwen, die elk aan een soort hefboom bevestigd zijn. De seinen zijn van de ballonstof verwijderd en dus niet zichtbaar; eerst wanneer de electrische stroom afgesloten wordt, komen zij tegen het hulsel van den ballon aan te liggen en worden zichtbaar, doordien zij zich tegen den helderen achtergrond scherp afteekenen. Bij de belegering eener vesting kan zulk een seinballon niet enkel gebruikt worden tot het geven van signalen, maar ook ter verlichting van bepaalde streken. Dit geschiedt dan, zooals op onze gravure eveneens is afgebeeld, door een onder aan den draagring aangebrachte boogvormige lamp, waarvan de sterke reflector een hellen lichtstraal op het onder liggend terrein werpt. Voor de richting, die het licht tijdelijk moet hebben, dient het daaronder aangebrachte zeil van een windvaan, waarmee de door scharnieren verplaatsbare lamp vast verbonden is. Men kan ook vrij zwevende, bemande ballons, zooals wij er op onze gravure in de verte een gewaar worden, op dezelfde wijze tot het geven van seinen inrichten en eveneens in het schuitje met behulp van een boogvormige lamp, wier stralen naar beneden worden geworpen, terreinverkenningen maken.
De kosten dezer ballons zijn, in verhouding tot hun gewicht voor militaire doeleinden, zeer matig, en het is te voorzien, dat bij een eventueelen oorlog in de naaste toekomst daarvan ijverig gebruik gemaakt zal worden.