Bij de Platen.
In de lijdensweek.
Al de gravures van dit nummer zijn gewijd aan de groote en treffende gebeurtenissen, welke de Christelijke wereld in de plechtige dagen der Goede Week met vromen ernst herdenkt. Zij verplaatsen ons met aangrijpende levendigheid in de Heilige Stad, op het oogenblik dat daar het wereldschokkende drama werd afgespeeld, waarvan alle eeuwen zouden gewagen.
Vooral de composities van den grooten Doré zijn wel geschikt ons te doen meeleven met hetgeen voor achttien eeuwen te Jerusalem voorviel. Zijn plastische voorstelling van de hardvochtigheid der Farizeesche rechters, de woedende dweepzucht van het joodsche volk en daartegenover de edele kalmte, de hemelsche waardigheid van den grooten Lijder grijpt ons in de ziel. Doré is vooral de kunstenaar om ons van dergelijke tafereelen een grooten, machtigen indruk te geven.
Minder grootsch opgevat, maar van nog dieper werking op het gevoelig gemoed is, door zijn eenvoudige waarlieid en fijne uitdrukking, het tafereel van den Duitschen schilder, voorstellende de ontmoeting van den kruisdragenden Christus met de weenende vrouwen. Overweldigt ons Doré door een groot gezien geheel, met forsche hand weergegeven, de Duitsche kunstenaar spreekt meer intiem tot ons gemoed door onze aandacht te vragen voor een kleine episode uit het ontzettende treurspel, het oogenblik, waarop de vrijwillig lijdende Christus tot de vrome vrouwen, die hem beklagen en troosten, het zacht verwijtende en beteekenisvolle woord spreekt: ‘Weent niet over mii, maar over u en uwe kinderen.’
Het laatste tafereel, de graflegging, is meer academisch en tradition eel; hier is meer, overeenkomstig de schoolsche regel en, gezocht naar bevallige groepeering en pose, sierlijke lijnen en bestudeerde drapeering. Alzoo hebben we hier drie verschillende kunstrichtingen vereenigd, die toch allen samenwerken om ons godsdienstig gevoel op te wekken door de aanschouwing van het Lijden des Heeren. De kunstminnende lezer beslisse zelf welke dezer drie richtingen het meest overeenkomt met zijn persoonlijken smaak en met de roeping der christelijke kunst.