Wetenswaardig Allerlei.
De productie der rozenolie in Turkije. -
Het middelpunt van de rozenolie-productie is zuidelijk Rumelië. Daar worden gewoonlijk twee soorten van rozen geteeld, een roode (de Damascus-roos of roos der vier jaargetijden) en een witte (een verscheidenheid van de Rosa alba). Een hectare rozeboomen brengt gewoonlijk 3000 kilo bloembladen op, en door distilleeren wordt uit deze geurige massa gemiddeld één kilo olie verkregen. De geheele opbrengst is in goede jaren 3000 kilo olie, en in middelmatige jaren 1600 of 1700. De prijs wisselt af van 400 tot 450 gulden het kilo.
Met het plukken der rozen zijn vrouwen belast. Het schijnt dat haar vingers, door de gewoonte verhard, de doornen niet meer voelen, maar onder den arbeid overdekt worden met een zwartachtige, naar terpentijn ruikende hars, die 's avonds zorgvuldig wordt afgekrabd en tot balletjes gerold. Die balletjes, in sigaretten gestoken, moeten aan den tabaksrook een heerlijken geur geven.
Zij die rozenolie koopen moeten op hun hoede zijn tegen een bedrog, dat heel dikwijls gepleegd wordt, namelijk de toevoeging van een grooter of kleiner hoeveelheid geraniumolie. Die vermenging is trouwens gemakkelijk te herkennen, daar zij het vriespunt der zuivere olie, dat anders tusschen den 18en en 20en graad gelegen is, tot 15 of 17 graden verlaagt.
Men weet dat het distilleeren van rozebladen ook in Provence een zeer bloeiende tak van nijverheid is. Men kweekt daar in overvloed de Provence-roos (Rosa centifolia), maar deze is lang zoo rijk niet aan geurige olie als haar Turksche zusters, en om één kilo olie te verkrijgen, zijn er minstens 100.000 kilo rozen noodig. Deze Fransche rozenolie wordt tegen 1000 franks per liter verkocht.
Voegen wij er bij dat een jaar of vijf geleden de rozenteelt als tak van nijverheid ook is ingevoerd in Saksen, in de omstreken van Leipzig waar op het oogenblik een zestal hectaren met Provence-rozen moeten beplant zijn.
Eindelijk levert ook Indië een weinig sterk