Ridderorden. -
Zooals men weet is president Carnot onlangs door den koning van Denemarken met de orde van den Olifant begiftigd, die ook indertijd aan onzen vermaarden zeeheld Maarten Harpertsz. Tromp ten deel viel. Naar aanleiding hiervan is men eens gaan napluizen, welke dieren zooal in de ridderorden der verschillende landen vertegenwoordigd zijn, en kwam men tot het resultaat, dat zij er zoowat een heele fauna op nahouden.
Er zijn nl. 14 leeuwen, 9 arenden, 3 schapen, 2 paarden, 1 duif, 1 zwaan, 4 draken, 2 griffioenen, 2 hanen, 2 phenixen, 1 witte valk, 2 olifanten.
De leeuwen zijn, zooals men ziet, het talrijkst. Men heeft o.a. den Nederlandschen Leeuw, den Leeuw van Zähringen (Baden), den Leeuw van den Paltz (Beieren), den Gouden Leeuw van Hessen-Kassel, den Gouden Leeuw van Nassau en den Leeuw en de Zon van Perzië. Men vindt nog den Leeuw in de Leopolds-orde van België en de orde van Hendrik den Leeuw van Brunswijk. Verder komen er nog leeuwen of leeuwenkoppen voor in de Bathorde, in de orde van Verdienste van Baden, in de orde van de H. Elisabeth, en in die van Karel III.
Hierop volgen de arenden, die eveneens zeer talrijk zijn: in Pruisen de Zwarte en Roode Adelaar, in Polen de Witte Adelaar, in Rusland de tweekoppige Adelaar, in Wurtemberg de Gouden Adelaar, in Servië de Witte Adelaar, en de Mexikaansche Adelaar.
China, Kambodja en Annam leveren de draken; Spanje een gekroonden hond; Duitschland en Brazilië een phenix; Frankrijk een duif (in de nu opgeheven orde van den H. Geest) en den Gallischen haan van de Juli-medailles; Saksen den witten valk; Engeland en Hannover een paard (de orde der Welfen en van den H. Hubertus); Engeland bovendien nog den griffioen in de St.-George-orde; Anhalt den beer in de orde van Albert den Beer; Oostenrijk en Spanje het schaap in de orde van het Gulden Vlies; Pruisen den zwaan; Siam en Denemarken den olifant.
Maar even goed als haar fauna hebben de ridderorden haar flora. Men treft er o.a. aan den eik, klaver, leliën, rozen, (orde van de Roos in Brazilië), kool (orde van de Kool in Engeland), de goudbloem (orde van de Goudbloem in Japan), de schoof in de Wasa-orde van Zweden, omdat Wasa schoof beteekent.
De Heiligen, die men op de ridderorden ziet afgebeeld, zijn haast even talrijk als die op den kalender. Men ziet er de HH. Stefanus en Joris meer dan tienmaal; den H. Michaël even dikwijls, den H. Lodewijk, de H. Elisabeth, de H. Anna, den H. Benedictus, den H. Theodorik, de HH. Jacobus en Mauritius, de HH. Mauritius en Lazarus, den H. Hubertus, den H. Robertus, den H. Januarius, den H. Ferdinandus, den H. Florentinus, den H. Andreas, den H. Jozef, den H. Joachim, den H. Carolus, den H. Alexander Newski, de H. Catherina; terwijl de H. Stoel, Portugal en België den Christus en Zweden de Serafijnen heeft.