De grootste drukpers ter wereld. -
Negentig duizend Heralds van zes zijden per uur! Met deze woorden kondigt de New-York Herald van Gordon Bennett aan, dat de nieuwe, zesvoudig werkende snelpers van R. Hoc & Co. te New-York haar werkzaamheid begonnen heeft. Negentig duizend bladen met een formaat van 80 op 58 centimeter per uur! Men moet de verbeelding door vergelijkingen te hulp komen, om zich hiervan een goed denkbeeld te kunnen vormen; 90.000 in een uur wil zeggen 1500 in de minuut en 25 in de seconde, d.i. in een tijdruimte, dat de mensch nauwelijks tot drie kan tellen, levert de pers 25 gedrukte, afgesneden, gevouwen en getelde Heralds.
Indien men een kolom van den Herald gemiddeld op 1800 woorden rekent, bevat een blad van zes zijden, elk van zes kolom, 54.800 woorden, en 25 bladen dus 1.620.000 woorden. Bovendien is elk nummer met tal van gravures, waaronder zeer fraaie, geïllustreerd, en van dit alles geeft de machine een duidelijken afdruk, sneller dan men een gedac[h]te kan vormen. Het beste begrip van de beteekenis dier getallen geeft misschien de berekening, dat de drie papierrollen, die deze monsterpers gelijktijdig voeden, per uur 52 mijlen of 84.000 meter papier van 80 centimeter breedte moeten leveren. De gedrukte kranten komen aan twee kanten te gelijk uit de machine en worden in hoopjes van vijftig afgedeeld, doordat een vinger elke vijftigste courant een beetje meer naar voren schuift en daardoor in de regelmatig opgestapelde hoopen kenbaar maakt.
Wat de nieuwe pers in hoofdzaak van haar voorgangsters onderscheidt, is de drievoudige voeding van een rol papier aan elk einde en een in het midden der machine. De laatste levert, wanneer zes zijden gedrukt worden, de stof voor het ‘supplement’ of half vel, dat in de krant gelegd en vastgeplakt wordt.
Men ziet hieruit, welke reuzenschreden de pers op de baan van den vooruitgang heeft gezet, en het is waarschijnlijk, dat indien Laurens Koster kon terugkomen, hij de vrucht van zijn uitvinding voor het werk des duivels zou houden.